Španjolska vlada priopćila je u utorak da će uputiti mornarički brod u talijanske vode kako bi otpratio brod humanitarne grupe Open Arms s 83 migranta kojima se pogoršalo stanje.

Ured španjolskog ljevičarskog prelaznog premijera Pedra Sancheza navodi u priopćenju da će mornarički brod završiti s pripremama i otplovit će iz južne španjolske luke Rota u popodnevnim satima.

Dolazak broda na talijanski otok Lampedusu ne očekuje se do petka, navodi se u priopćenju i dodaje da će nakon toga otploviti u najveću luku na španjolskom otoku Mallorca.

Objava španjolske vlade uslijedila je nakon što je najmanje 15 migranata skočilo u more sa spasilačkog broda Open Arms, u očajničkim pokušajima da se domognu talijanske obale u središnjem Mediteranu nakon 19 dana provedenih na tom brodu.

Talijanski tvrdolinijaški antimigrantski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini odbio je omogućiti humanitarnom brodu ulazak u talijanske luke, i pored činjenice što je šest drugih europskih zemalja pristalo da prihvati migrante, koji su spašeni na moru početkom kolovoza kod obale Libije, prenosi agencija AP.