Prvog rujna prošle godine SpaceX-ova raketa Falcon9 eksplodirala je na lansirnoj rampi u Cape Canaveralu, i od tada kompanija Elona Muska nije lansirala niti jednu novu, već se bavila istragom ove nesreće. Istraga je pokazala da je do eksplozije došlo prilikom punjenja rakete gorivom, kada se pothlađeni tekući kisik neočekivano zaledio, uzrokovao trenje između aluminijskog i karbonskog oklopa rezervoara s helijem, te u konačnici doveo do zapaljenja cijele rakete. Detaljno su pojašnjenje uzroka eksplozije iz SpaceX-a objavili na svojim stranicama.

Sada kad je taj problem razriješen, kompanija se planira, i to vrlo brzo, vratiti svemirskim letovima, prenosi Bug.hr.

Već sljedeće nedjelje, 8. siječnja, plan je iz svemirske baze Vandenberg u Kaliforniji lansirati sljedeću raketu koja će u orbitu ponijeti komunikacijske satelite NEXT u vlasništvu američke kompanije Iridium.

Na toj će raketi biti implementirano privremeno rješenje koje će onemogućiti ponavljanje incidenta od prije četiri mjeseca, a u budućnosti će sve rakete tipa Falcon9 imati potpuno drugačije riješen sustav ventila koji su odgovorni za punjenje rezervoara.