Ministarstvo branitelja HNŽ-a raspisalo je nedavno natječaj za stambeno zbrinjavanje pripadnika braniteljske populacije. Očekuje se kako će i ove godine na natječaj stići nekoliko stotina prijava, a aplicira se za rekonstrukciju kuća u kojima žive branitelji sa obiteljima.

Kako je za Pogled.ba rekao ministar za pitanja branitelja HNŽ Oliver Soldo, ove godine su sredstva za ovu namjenu povećana na 550 000 maraka, tako da će veći broj pripadnika braniteljske populacije dobiti ovu pomoć. - Sredstva se mogu odobriti do iznosa od 10 000 maraka, ali u prosjeku se odobrava oko 5000 maraka. Znači, očekujemo kako će više od 100 branitelja dobiti sredstva za obnovu svojih domova - rekao je ministar Soldo za Pogled.ba.

Dodao je kako će bodovanje aplikanata vršiti komisija sastavljena od predstavnika resornog ministarstva, predstavnika braniteljskih udruga HVO-a i Armije BiH, te stručnjaka koji će procjeniti u kakvom se stanju nalaze objekti koji su prijavljeni na ovaj natječaj.

- Komisija će otići u svaku braniteljsku kuću koja bude predložena za dodjelu sredstava i procijeniti u kakvom se stanju nalazi. Proces je maksimalno transparentan i sigurni smo kako će sredstva dobiti oni kojima su najpotrebnija - zaključio je ministar Soldo u izjavi za Pogled.ba, te dodao kako se nada da će u budućnosti biti osigurano još više sredstava za ovu namjenu jer potrebe su veće o proračunskim mogućnosti u ovome trenutku.

Inače, Vlada HNŽ-a i Ministarstvo branitelja je ove godine značajno povećalo izdvajanja za braniteljsku populaciju. Za dopunska prava branitelja osigurano je više od dva milijuna maraka, za upošljavanje djece ratnih vojnih invalida 200 000 maraka, te za medicinsku rehabilitaciju skoro 200 000 maraka.

- S ciljem promicanja vrijednosti Domovinskog rata realizirano je 227.000 KM za obilježavanje značajnih datuma. Programom savjetodavno-pravne pomoći branitelja i članova njihovih obitelji i jačanjem sustava skrbi za braniteljsku i stradalničku populaciju obuhvatili smo 1057 korisnika koji su ostvarili ovo pravo. Za pokrivanje troškova sahrane članovima obitelji poginulih branitelja za 294 korisnika realizirano je 317.962 KM. Kroz programe potpore udrugama proisteklim iz Domovinskog rata sufinancirana pomoć po osnovi ratnog priznanja i odličja u iznosu 65.000,00 maraka. Tu je i niz drugih stavki na kojima su osigurana sredstva za braniteljsku populaciju i njihove obitelji i veći dio njih je već realiziran - rekli su za Pogled.ba u Ministarstvu branitelja HNŽ-a.