Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak u pisanom aktu kojeg je medijima dostavio Federalni stožer civilne zaštite prvi put se oglasio u vezi s aferom oko nabavke 100 respiratora, aranžmana kojeg je ustupio TV voditelju Fikretu Hodžiću, vlasniku poljoprivrednog domaćinstva “Srebrena malina”.

U aktu koji potpisuje Solak, a koji se, nakon što je teže ozlijeđen u prometnoj nesreći, nalazi na KCUS-u, navodi da se u posljednjih nekoliko dana u medijima iznose neistine i vodi neprimjerena medijska hajka protiv Vlade FBiH, Federalnog stožera civilne zaštite, “kao i Vladinog tijela koje rukovodi akcijama zaštite i spašavanja i Federalne uprave civilne zaštite kao stručne službe”, a vezano za nabavku respiratora za potrebe medicinskih ustanova zbog pandemije koronavirusa.

Pozivamo istražne organe da hitno provedu istragu i ispitaju neobjektivne i krive navode kako bi se utvrdilo da je, nakon što je ukazana potreba za respiratorima, procedura javne nabavke koju je provela Federalna uprava civilne zaštite, objavljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkam, stoji u aktu koji potpisuje Solak, a koji je upućen glavnoj tužiteljici Tužiteljstva SŽ Sabini Sarajliji.

Nabavka 100 respiratora iz Kine podigla je ogromnu prašinu i izazvala brojne reakcije u BiH, istrage su po službenoj dužnosti pokrenuli Tužiteljstvo SŽ i SIPA. U međuvremenu bh. mediji su otkrili je niz anomalija u ovom procesu.

Tako su jučer objavili ugovor koji su za kupovinu spornih 100 kineskih respiratora potpisali Fikret Hodžić direktor “Srebrene maline i Fahrudin Solak direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Ugovor precizira da se kupuje invezivni respirator HC VE003, a da je ukupna vrijednost ugovorene robe 10 milijuna i 530 tisuća KM. U tu vrijednost uračunat je PDV. Zanimljivo je da je ugovor potpisan 3. travnja, a da je tvrtka “Srebrena malina” tek prekjučer dobila dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu.

Spornu kupovinu komentarao je i premijer Fadil Novalić rekavši da on u taj proces nije bio uključen, a dva puta se oglasio i direktor tvrtke “Srebrena malina” Fikret Hodžić. Pojedini eksperti kazali su i da ovaj tip respiratora nije predviđen za bolnička odjeljenja intezivne njege.