Postoji mnogo zanimljivih i jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da se riješite tvrdokornih mrlja bez jakih kemikalija, a jedna TikTokerica predstavila je svoju metodu koja ne uključuje ribanje pećnice i oduševila svoje pratitelje.

Odgovor je, kaže, u kombinaciji sode bikarbone i octa.

Soda bikarbona je, naime, natrijev bikarbonat, a u kombinaciji s alkoholnim octom tjera nas da uspješno "manipuliramo" molekulama. Soda bikarbona je suprotnost octa, iako je oštrija od octa i djeluje tako da "otapa organsku tvar", kaže May Niemann, profesorica kemije na Državnom sveučilištu Oregon.

Ocat i soda bikarbona nalaze se na suprotnim stranama pH ljestvice, odnosno mjere koliko je neka tvar kisela ili bazna. Kao baza, soda bikarbona otapa organske spojeve koji čine prljavštinu, masnoću i sl., a mineralna struktura njezinih čestica osigurava nježno čišćenje bez ogrebotina.

Kao kiselina, ocat dodatno razgrađuje minerale, a kombiniranje ovih sastojaka daje nevjerojatne rezultate! Kada se soda bikarbona pomiješa s octom, kiselina razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući plin ugljični dioksid, koji pomaže u potpunom uklanjanju prljavštine, prenosi Krstarica.

Kako očistiti pećnicu sodom bikarbonom i octom?

Sastojci koji će vam trebati: pola šalice sode bikarbone, jedna žlica deterdženta za pranje posuđa, malo vode i žlica octa.

Kako koristiti?

Ovu smjesu namažite na stijenke pećnice i ostavite preko noći. Sljedeći dan samo uzmite krpu i prebrišite pećnicu dok se smjesa potpuno ne ukloni, a zatim je prebrišite krpom namočenom u ocat.