Edward Snowden, bivši zaposlenik američki CIA-e, suradnik NSA i zviždač koji je 2013. dobio azil u Rusiji nakon što je razotkrio tajni američki program masovnog prisluškivanja, gostovao je kod voditelja jednog od najpopularnijih podcasta na svijetu Joea Rogana.

Snowden je u gostovanju u podcastu Joe Rogan Experience, koje je kao i druge epizode ovog podcasta trajalo gotovo tri sata, opisao kako nas točno pametni telefoni koje koristimo špijuniraju i što možemo napraviti kako bismo to izbjegli.

"Velika stvar koja se promijenila od 2013. je to što je sada mobilno na prvom mjestu", rekao je Snowden u intervjuu, objašnjavajući kako se prisluškivanje danas uglavnom provodi preko mobitela jer ih ljudi koriste češće nego računala.

"Imate mobitel negdje u sobi. Mobitel je isključen - bar mu je ekran isključen. A ako vam netko pošalje poruku - ekran oživi. Kako se to dogodi?" zapitao se retorički Snowden. "Kad god je vaš mobitel uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mjestu"
 

"Svaki smartphone, svaki mobitel uopće stalno je povezan s najbližim odašiljačem. Čak i kad je ekran isključen i mislite da ne radi ništa, ne možete to vidjeti jer su emisije radiofrekvencija nevidljive, ali on vrišti u zrak, govoreći 'tu sam, tu sam'... pokreti vašeg mobitela su pokreti vas kao osobe i često su jedinstveni i može vas se identificirati preko njih", rekao je Roganu.

"To znači da kad god nosite mobitel, kad god je uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mjestu koji stvaraju tvrtke", dodao je.

"One ne moraju držati te podatke vječno, ustvari nema dobrog razloga da ih drže vječno, ali te tvrtke vide to kao vrijedne informacije", napomenuo je, dodavši da su ti podaci ranije bili prolazni, ali sada se spremaju zauvijek: "Nema veze jeste li učinili nešto pogrešno ili ste najobičnija osoba na svijetu...jer tako masovni nadzor funkcionira."

"Tako se stvara 'osnovna kolekcija', što je eufemizam vlade za masovni nadzor. Oni naprosto skupljaju sve to unaprijed u nadi da će jednog dana biti korisno", dodao je ovaj zviždač, javljajući se videolinkom s nepoznate lokacije u Rusiji, prenosi Index.hr.