Iako su se u Dalmaciji do nekidan još ‘kuhali‘ na južini i čudili visokim temperaturama za ovo doba godine, zima je ipak odlučila pokazati zube.

Najavljeni snijeg je stigao. Zabijelila se i Dalmatinska zagora, mnoga su mjesta osvanula ove subote u ‘bilom dresu‘; od Sinja, Zagvozda, Aržana, Blata na Cetini… A pahulje su, u kombinaciji sa sitnom kišom, zalepšrale i podno Kliške tvrđave, u Solinu, piše Slobodna Dalmacija.

Nogometni klub Hajduk također je jutros objavio fotografiju Poljuda u kombinaciji sa snježnim pahuljama.

Rijetko u Splitu imamo priliku gledati prizore snježnih oborina. Gradske četvrti oko 7.30 sati zasuo je snijeg. Uz jak vjetar pada zajedno s kišom i topi se u dodiru s tlom.

Trenutačna temperatura zraka je 3 Celzijeva stupnja, ali je zbog snažnog vjetra osjećaj kao da je – 4. Prema prognozi, snijeg bi, uz kišu i olujnu buru mogao padati cijelog dana. Sumaglica utječe na vidljivost u vožnji, zato prilagodite brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, preko Facebook profila je najavio da su službe spremne za zimske uvjete.

Eto nam i sniga u Splitu Već sinoć su ceste podno Mosora posute solju, a jutros je odrađena i druga tura nakon čega je stigla i ralica. Zasad se u gradu ne hvata, a dođe li do ozbiljnijeg snijega službe će se pobrinuti da možete ići i Marmontovom ulicom, poručio je Ivošević, aludirajući na povijesno javljanje uživo Nevenke Bečić za dnevnik HRT-a.

Meteorolozi za danas najavljuju oblačno i vjetrovito uz povremene oborine. U većini krajeva, kaže prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda, padat će i dalje snijeg, češći na istoku i u gorskim predjelima, a uz obalu i kiša, osobito na jugu gdje će biti i pljuskova s grmljavinom.

Na kopnu se očekuje vjetar, većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjeverozapadu i u gorju jak. Na većem dijelu Jadrana puhat će jaka bura s olujnim udarima, na sjevernom dijelu i orkanskim, samo na krajnjem jugu jako jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu uglavnom od -2 do 3, na Jadranu od 5 do 10 °C.

Najintenzivnije padaline zabilježene su u Imotskoj i Cetinskoj krajini odakle stižu slike polja, planina i okućnica u bijelom. Baš kao i u višim predjelima Omiša i Vrgorca.

(www.jabuka.tv | Foto: Slobodna Dalmacija)