Ta je smrtonosna bakterija u prvoj polovici 2012. zarazila 4 posto pacijenata u američkim općim bolnicama, te 18 posto specijaliziranih zdravstvenih ustanova, objavile su američke zdravstvene vlasti, pozivajući na provođenje snažnih mjera za suzbijanje te infekcije. '

Američki liječnici: 'To je bakterija iz noćne more!

'CRE predstavlja bakteriju iz noćne more. Naši najsnažniji antibiotici ne djeluju i pacijenti su prepušteni potencijalno neizlječivim infekcijama', kaže ravnatelj Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Thomas Frieden pozivajući liječnike, bolnice i javnozdravstvene službe na zajedničko djelovanje, kako bi se zaustavilo širenje te infekcije, prenosi agencija Reuters. Tijekom posljednjih deset godina, sve više bolničkih pacijenata neizlječivo je zaraženo tim enterobakterijama, otpornima na karbapeneme, koje odnose živote polovice pacijenata čiji krvotok zaraze.

'Bakterija iz noćne more' američkih liječnika pripada rodu enterobakterija, koje obuhvaćaju 70 vrsta, koje inače normalno žive u vodi, tlu i ljudskom probavnom sustavu poput Escherichije coli. Tijekom godina, neke enterobakterije postale su otporne na sve raspoložive ili gotovo sve antibiotike uključujući one koji predstavljaju zadnju liniju obrane - karbapeneme.

Otpornost visokozarazne bakterije narasla za 400 posto u 10 godina

U posljednjih deset godina postotak enterobakterija rezistentnih na karbapeneme porastao je 400 posto, a istodobno se jedan od podtipova, te bakterije iz roda Klebsiellae pneumoniae usedmerostručio. Gotovo u svim slučajevima zaraze CRE bakterijom radilo se o teškim bolesnicima s dugotrajnim boravkom u bolnicama ili stacionarima, koji često imaju katetere ili su na respiratorima, pa stoga primaju antibiotike, kako bi se smanjio rizik infekcije ili izliječila postojeća. Kada antibiotici uklone uzročnika nastaje prostor za naseljavanje malignije bakterije CRE, kažu stručnjaci. Američki znanstvenici utvrdili su da se radi o visokozaraznoj bakteriji, koja se tijekom deset godina iz jedne zdravstvene ustanove proširila na zdravstvene ustanove u 42 savezne američke države.

Najviše slučajeva zaraze je na američkom sjeveroistoku, a jedan od najtežih slučajeva zabilježen je 2011. u bolnici u Bethesdi, pokraj glavnog američkog grada Washingtona, gdje je umrlo sedam od 18 zaraženih pacijenata. Američke zdravstvene vlasti upozoravaju i da se pojavljuje sve više neobičnih oblika CRE-a. Stručnjaci ističu iskustva Izraela u borbi protiv širenja te opasne bakterije. U samo godinu dana tamo su smanjili učestalost zaraze za 70 posto u svim bolnicama.