Tajvan planira pooštriti sankcije za osobe koje tijekom vožnje u alkoholiziranom stanju izazovu nesreću sa fatalnim ishodom, uključujući smrtnu kaznu za ekstremne slučajeve.

Ovaj prijedlog izazvao je prosvjede grupa koje se zalažu za aboliciju i ljudska prava.

Vlada je usvojila nacrt amandmana na Kazneni zakon prema kojem bi se vožnja u alkoholiziranom stanju sa smrtnim ishodom potencijalno sankcionirala smrtnom kaznom ako se dokaže da je djelo bilo "namjerno", rekli su dužnosnici.

Prijedlog mora dobiti potvrdu u parlamentu, a uslijedio je poslije serije prometnih nesreća s velikim brojem žrtava, što je izazvalo bijes javnosti, prenio je AFP.

Trenutno je u Tajvanu maksimalna kazna za ovakvo djelo deset godina zatvora. Prema novom prijedlogu, zatvorska kazna bila bi produžena osobama koje ponove djelo u roku od pet godina od prve presude.

Doživotni zatvor predviđen je za osobe koje u pijanom stanju za upravljačem vozila izazovu smrt, odnosno 12 godina u slučaju teških tjelesnih ozljeda.

U siječnju je jedan četrdesetogodišnji pijani muškarac udario kombijem u taksi i usmrtio tri osobe, dok su tri zadobile ozljede, uključujući njega.

U svijetu je malo zemalja koje predviđaju smrtnu kaznu za slučajeve vožnje u pijanom stanju sa fatalnim ishodom. Ovakav zakon postoji u Kini i pojedinim saveznim državama SAD, prenosi Srna.