Današnja sjednica Vlade FBiH je velika prekretnica i početak novog načina federalne Vlade. Konačno će Vlada FBiH iduće četiri godine funkcionirati kako i treba. Hrvatski ministri nisu više fikusi u Vladi, nego će se od danas poštivati volja hrvatskih predstavnika u vlasti Federacije BiH, kazali su hrvatski ministri za Prvi.tv.

Naime, jutros je u Sarajevu održana sjednica Vlade FBiH na kojoj su sudjelovali i hrvatski ministri.

Kako doznaje Prvi.tv, na jutrošnjoj sjednici VIlim Primorac je imenovan na čelo HT Mostara, Miroslav Ćorić je imenovan na rok od tri mjeseca umjesto Ivane Bunoze na mjestu predsjednika Upravnog odbora Lutrije BiH.

Smijenjena su i tri člana Nadzornog odbora Aluminija i pet članova Nadzornog odbora Elektroprivrede HZ HB, a imenovani su privremeni članovi ovih odbora na razdoblje do tri mjeseca. Konačne odluke donijet će skupštine ovih kompanija.

Inače, ministri DF-a su bili suzdržani kada je riječ o prijedlogu o smjeni upravnih odbora u poduzećima Aluminij i Elektroprivredi HZHB.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je, po završetku sjednice Federalne vlade u Sarajevu, da je najbolja današnja odluka to što su svi ministri prisustvovali sjednici.

-Vlada je imala 44 točke dnevnog reda, donijela isto toliko odluka, većinom u suglasju, neki od ministara bili su suzdržani o pojedinim pitanjima, a nitko nije bio protiv - rekao je premijer Novalić na pres-konferenciji.

Izrazio je zadovoljstvo što je sjednica protekla u harmoničnoj atmosferi.

Dopredsjednica Vlade Jelka Milićević navela je da su sve dosadašnje nejasnoće bile iz principijelnih razloga i da su firme poput Aluminija Mostar i Elektroprivrede HZHB poput zakona o spojenim sudovima i da Vlada mora preuzeti odgovornost za upravljanje svojom imovinom.

Što se tiče navedenih firmi, kao i drugih, poput Hidrogradnje d.d. Sarajevo i Pretisa d.d. Vogošća, Vlada je po tvrdnjama Jelke Milićević i premijera Novalića, dala prethodnu saglasnost da skupštine tih gospodarskih društava smijene upravljačke strukture u njima.

Drugi dopredsjednik Vlade Aleksandar Remetić ustvrdio je na pres-konferenciji da je Vlada danas prekršila zakon o gospodarskim društvima time što je, kako je naveo, smijenila upravljačke strukture u kompanijama umjesto da to učine njihove skupštine.

Remetić, kadar Demokratske fronte, naveo je i da su ministri iz te stranke bili suzdržani kod glasanja o smjenama.

Dopredsjednica Jelka Milićević, koja je ujedno i ministrica financija, potom je na pres-konferenciji govorila o federalnom proračunu, odnosno o tome da je za prva četiri mjeseca ove godine budžetski priljev manji 270 milijuna KM od planiranog.

-Pred nama je vrlo teških sedam mjeseci, moramo odrediti prioritete i vidjeti kako izaći iz te situacije - istaknula je.

Također, rečeno je da je Vlada donijela odluku o sufinanciranju u iznosu od 261.716 KM troškova boravka pape Franje u Sarajevu.

Formirana je interresorna radna grupa za izradu zakona o gopsodarskim društvima s većinskim državnim vlasništvom.

Naredna sjednica Vlade je u srijedu u Mostaru, najavljeno je.