Zastupnici Skupštine Županije Sarajevo danas su na hitnoj sjednici donijeli odluku o smjeni ministara iz stranke Demokratske fronte (DF) te imenovali nove ministre iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Smijenjeni su ministar kulture i sporta Samer Rešidat, ministar pravde i uprave Enver Smajkan, ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Karolina Karačić te ministrica zdravstva Emira Tanović-Mikulec.

Na sjednici su za nove ministre imenovani: Mirvad Kurić za ministra kulture i sporta, Mario Nenadić za ministra pravde i uprave, Ismir Jusko za ministra unutarnjih poslova, Amela Dautbegović za ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice i Zilha Ademaj za ministricu zdravstva.

Premijer ŽS-a Elmedin Konaković kazao je da je dokument o smjeni ministara DF-a jedan od težih koje je napisao.

- Trebao sam ga napisati, a da ne povrijedim ministre koji nisu ništa loše uradili. Nisam htio da se grubo pozovem na Ustav i povrijedim ljude koji to nisu zaslužili - pojasnio je.

Nakon potpisanog koalicijskog sporazuma  SDA i SBB-a, izvršena je rekonstrukcija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u koju su umjesto ministara Demokratske fronte ušli ministri SBB-a.

Na današnjoj sjednici Skupštine ŽS-a uslijedila je  rekonstrukcija  i Vlade Županije Sarajevo koju su do sada činili  SDA i DF.