Federalni premijer Fadil Novalić danas je ocijenio da je predloženo smanjenje plaća u određenim javnim poduzećima u iznosu od 10 posto "akt suosjećanja sa situacijom u Federaciji BiH". Naime, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i uprave Javnog poduzeća BH Pošta d.o.o. Sarajevo, Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, Dioničko društvo BH Telecom Sarajevo i Javno poduzeće Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, Federalna vlada je zadužila da započnu pregovore sa sindikatima u cilju smanjenja plata zaposlenicima u iznosu od deset posto.

''Pregovori sa sindikatima bit će uspješni ili ćemo za dva, tri mjeseca imati suspendirane kolektivne ugovore'', kazao je Novalić. Sredstva ostvarena uštedama u JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, Hrvatskim poštama d.o.o. Mostar, Diončko društvo BH Telecom Sarajevo i JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, bit će uložena u poboljšanje poslovanja tih poduzeća.

MFF nije ispao iz igre

Sredstva ostvarena uštedama JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo bit će uložena u proces restrukturiranja i uplatu doprinosa rudnicima.

'Specifično iz Elektoriprivrede bi išlo u rudnike jer tamo ne plaćaju obaveze. Što se tiče Vlade troškovi moraju biti manji za 10 posto. Tu dolazi u obzir i asimetrično skidanje plata i skidanje troškova, jer je za razliku od Elektroprivrede Vlada nešto specifičnija. Ne znači da će plaće svih biti niže za 10 posto. Zadatak je da troškovi budu niži'', kaže Novalić.

U pogledu Međunarodnog monetarnog fonda, istaknuo je da MMF nije ispao iz igre, već da se samo nije uspjelo na vrijeme dogovoriti oko točke o PDV-u.

''Mi smatramo da je to opterećenje, da ne treba, a RS smatra da treba. Čak nema ništa loše ni u jednom ni drugom stavu. MMF nam treba kao tehnička i financijska pomoć u reformama, kao što je povezivanje radnog staža (milijardu KM)'', rekao je Novalić.

Na pres-konferenciji u Sarajevu danas je najavio niz izmjena zakona, te je na pitanje novinara ko će donositi te zakone, s obzirom da ne postoji parlamentarna većina, odgovorio da je pročitao ustavne obaveze koje mora obavljati kao premijer Vlade, koje, kaže, u potpunosti obavlja.

''To je pitanje posljedica naše političke stvarnosti. Vlada je dužna dostaviti zakone Federalnom parlamentu, a oni se trebaju ponašati u skladu sa svojom percepcijom'', kazao je Novalić. Komentirajući najavljene prosvjede poljoprivrednika, umirovljenika i rudara kazao je da se mora prihvatiti problem da „smo naslijedili deficit od 140 milijuna KM, koji sada neko mora riješiti“.

''Rješavamo ga na jedini mogući način - smanjenjem deficita. U tom smislu pojačano, asimetrično radimo transfere iz Vlade FBiH preko nekih programa koji nisu direktno uključeni u Mirovinski fond, nego preko Zakona o konsolidaciji rudnika itd. Također, radimo preticanje isplate u dogovoru s bankama. Te dvije tehnike koristimo da bismo pomakli nazad isplatu mirovina što je ljudima bitno'', kazao je Novalić.

Obveze Mirovinskom ne kasne

Zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević naglasila je da obaveze koje ima Federacija prema Mirovinskom fondu ni jedan dan ne kasne, što je prioritet.

''Što se tiče poljoprivrednih proizvođača, nakon šest mjeseci smo utvrdili obaveze po poticajima i one su 25 milijuna KM za koje znamo od prije 10 dana. Sada smo pripremili nekih 16,5 milijuna KM interventno da podijelimo. Sada je stvar tehnike pošto nisu uopće u trezoru, ne može ih platiti sada. Treba pet, šest dana da se unesu destine korisnika tih transfera'', objasnila je Milićević.

Dodaje „također ćemo se obvezati da interventno isplatimo i ostale poticaje do 25 milijuna KM“. Govoreći o rudarima, Novalić kaže da i jedni i drugi znaju da je potrebno restruktuirati rudnike.

''Mi uvodimo prinudnu upravu i osiguravamo izvore za restrukturiranje „Kreke“. Oni traže obrnut red stvari, kaže dajte nam novac pa onda ćemo obaviti restrukturiranje. U posljednjih pet godina rudnici su „usisali“ kroz ovaj naš Zakon o konsolidaciji 200 milijuna KM iz federalnog proračuna i 404 milijuna KM iz Elektroprivrede BiH po osnovi investicija restrukturiranja. Nakon 404 milijuna KM danas imamo da su rudnici minus 350 milijuna KM, a nisu bili ni blizu toga prije pet godina'', naglasio je Novalić.

Ističe da rudari zahtjevaju od Vlade da se struja poveća za jedan fening što je 12 posto, na šta Vlada, tvdi Novalić ne može pristati.

''Idemo na restrukturiranje rudnika a izvor pustite nama. Mi ćemo ili uzeti od Svjetske banke ili iz proračuna ili iz komercijalnih banaka. A ako bude trebali govorit ćemo o djelomičnom povećanju struje, jer mi gledamo obrnuto da recimo struju za umirovljenike smanjimo - da im regresiramo određen trošak. Nastavljamo pregovore 14. srpnja, izjavio je Novalić.

Ne vidi razloga zašto bi rudari prosvjedovali 20. srpnja, kako su najavili, jer Vlada prihvaća odgovornost da se uključi u restrukturiranje, jer Elektroprivreda u proteklom razdoblju nije smogla snage da to obavi sama“.