U ponedjeljak je službeno počela utrka za predsjedničke izbore u Rusiji 18. ožujka na kojima najviše izgleda ima predsjednik Vladimir Putin, bez pravog suparnika koji bi mu se ispriječio na putu za četvrti mandat.
 
Početak kampanje je službeno obilježilo objavljivanje odluke Vijeća Federacije u službenom listu Rosijskaja Gazeta u kojoj se navodi nadnevak održavanja izbora.
 
Najdulja vladavina nakon Staljina
 
Dan održavanja izbora, 18. ožujka, podudara se s četvrtom obljetnicom potpisivanja ugovora o ruskom pripojenju ukrajinskog poluotoka Krima, dva dana nakon referenduma koji su Kijev i Zapad ocijenili nezakonitim.
 
Vladimir Putin koji je u Kremlj došao 2000., objavio je kandidaturu za četvrti mandat. Ako pobijedi na ovim izborima, ostat će na čelu države do 2024., gotovo četvrt stoljeća otkad je imenovan nasljednikom Borisa Jeljcina. Time bi mogao postati ruski predsjednik s najduljom vladavinom nakon Josifa Staljina.
 
Natječe se kao nezavisni kandidat

 
Dodao je u četvrtak da se kandidira kao "nezavisni", a ne kao kandidat prokremaljske stranke Jedinstvene Rusije, računajući na "široku potporu građana".
 
"Odbrojavanje je počelo", rekla je u ponedjeljak Ella Pamfilova na sastanku središnjeg izbornog povjerenstva kojim predsjeda.
 
Pamfilova kaže da 67 ruskih stranaka može kandidirati svog predstavnika na predsjedničkim izborima. U petak je izjavila da su dosad 23 osobe "izrazile želju da sudjeluju" na izborima.
 
Ankete: Putin dobiva 75 posto glasova

Vladimir Putin koji nema pravog konkurenta, dobiva 75 posto glasova birača a nijedan njegov protukandidat ne dobiva više od 10 posto, pokazuje anketa neovisnog instituta Levada objavljena u srijedu.
 
Njegov glavni protivnik, Aleksej Navaljni najvjerojatnije se neće moći kandidirati zbog nekoliko sudskih presuda, napose za pronevjeru javnog novca, u aferama za koje tvrdi da su montirane.
 
Obranio se od optužbi da želi ukloniti svaku oporbu
 
No, Putin se u četvrtak branio od optužbi da želi ukloniti svaku oporbu, rekavši da želi "konkurentski" politički sustav, a zatim je slabost svojih protivnika obrazložio uspjehom svoje gospodarske politike i preporučio im da iznose "stvarne" prijedloge.
 
Najveći izazov za Putina je kako mobilizirati birače pošto je po anketi tek 28 posto Rusa reklo da će 18. ožujka izaći na birališta, navodi Levada.
 
Rusija će na izbore potrošiti 253 milijuna eura
 
Putin ima dvije mogućnosti, piše u ponedjeljak ruski dnevnik Vedomosti: poduprijeti slabu izlaznost oslanjajući se na birače sklone vlasti ili pokušati mobilizirati velik dio elektorata, što isto nije velik rizik za njega.
 
Izbore će osiguravati gotovo milijun pripadnika sigurnosnih snaga, rekla je Pamfilova.
 
Rusija će na izbore potrošiti 253 milijuna eura, dodaje, obećavši financijski "transparentniju" kampanju.