Danas počinje izborna kampanja za opće izbore u listopadu, na kojima će 7.497 kandidata pokušati osvojiti što više simpatija kako bi dobili glas od 3.352.933 glasača i tako osvojili jedan od 518 mandata.

“Kampanja će trajati do 6. listopada u sedam sati”, priopćio je juče u Sarajevu član redišnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Stjepan Mikić.

Na listopadskim izborima biraju se tri člana Predsjedništva BiH, predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske, zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, njih 42, i to 28 iz FBiH i 14 iz RS, 83 zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske, 98 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i zastupnici skupština 10 županija u Federaciji.

Opći izbori u BiH, koji će biti održani 7. listopada, okvirno će koštati 8,5 milijuna KM, od čega je 4,7 milijuna KM namijenjeno za plaćanje članova biračkih odbora, 1,2 milijuna za tiskanje, pakovanje i distribuciju glasačkog materijala i 650.000 KM za poštanske usluge dostavljanje glasačkog materijala.

Mikić je objasnio da će se na kandidatskim listama naći 128 političkih subjekata – 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

“U poređenju sa općim izborima 2014. godine, na ovogodišnjim imamo 30 političkih subjekata više”, dodao je Mikić.

Za ovogodišnje izbore ovjerene su 804 redovne kandidatske liste i 73 liste za kompenzacione mandate. Mikić je podsjetio da je 23. kolovoza zaključen izvod iz središnjeg biračkog popisa i da pravo glasa u listopadu imaju 3.352.933 birača.

“Od toga redovnih birača je 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu je 8.306, raseljenih koji glasaju osobno 12.046, dok je za glasanje putem pošte registrirano 76.726 birača”, objasnio je Mikić.

Naveo je da je za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inozemstvu registrirana 1.085 osoba, te da će po jedno biračko mjesto biti otvoreno u veleposlanstvima BiH u Camberra, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, kao i u konzulatima u Chicago, Munchenu, Stutgar, Frankfurtu i Grazcu.

Takođet, prvi put na ovim izborima na biralištima biće 5.500 prozirnih biračkih kutija.

Stjepan Mikić podsjetio je na zakonske zabrane koje se odnose na izbornu kampanju, te istaknuo da SIP posebnu pažnju skreće na korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

“SIP ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja nije veća od 10.000 KM i ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je on odgovoran za povredu zakona ili čak imamo mogućnost da poništimo ovjeru političkog subjekta”, rekao je Mikić.

Pozvao je političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, te zaposlene i na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, odnosno da vode fer i korektnu izbornu kampanju, a medije da doprinesu da ona protekne u demokratskom okruženju.