Nakon osnivanja Hrvatskog planinarskog društva „Rama“ 2011. godine, pokrenule su se i realizirale brojne aktivnosti i projekti, čiji rezultatit su vidljiviji kako vrjeme odmiče. Do prije nekoliko godina, samo rijetki planinari bili su posjetitelji na ramskim planinama, skoro u pravilu domaći ljudi.

Zbog činjenice da se planina Raduša u vrijeme Domovinskog rata nalazila duboko u zoni ratnih djelovanja, postojao je opravdani strah od zaostalih minsko esplozivnih sredstava, i zbog toga, većina planinara, Radušu je zaobilazila u širokom luku.

Nakon što je 2013. godine markirana staza „Fenix“, koja od Zahuma vodi na Idovac, i koja je snimljena GPS-om, stvari su se počele mijenjati. Uz aktivnu promociju, malo, po malo, slobodno možemo reći da je Raduša postala hit među plninarima, ne samo iz okolnih općina, nego i iz drugih država.

Dolaskom povoljnijih vremenskih uvjeta, nema niti jednog vikenda da neko planinarsko društvo iz BiH ili Hrvatske ne dođe na Zahum i planinari na Raduši.

Danas i sutra HPD „Rama“, domaćin je pedesetak planinara iz Slovenije. Rano jutros, planinari su krenuli na Idovac, a nakon povratka, planiran je turistički posjet kompleksu fanjevačkog samostana na Šćitu. Za sutra je planiran uspon na Veliki Vran.
HPD „Rama“ je primjer kako se se upornim radom i aktvnostma može postići dosta toga, na korist široj zajednici, piše RPortal.eu