Za vožnju slovenskim autocestama od početka veljače vozila moraju imati elektronske vinjete, a dosadašnje naljepnice na vjetrobranskom staklu kojima se dokazivalo da je cestarina plaćena nakon 13 godina odlaze u povijest.

Cijene cestarine za tjednu, mjesečnu i godišnju vinjetu ostaju iste, s time da godišnja, koja stoji 110 eura, od sada vrijedi godinu dana od datuma kupnje, umjesto do kraja tekuće godine, bez obzira na to kada je kupljena, kako je bilo do sada. Mjesečna vinjeta košta 30 eura, a tjedna 15.

Elektronska vinjeta vezana je uz registarski broj pojedinog vozila i nije prenosiva. Prilikom kupnje potrebno je dati registarski broj vozila, elektronsku e-mail adresu te u formularu navesti način plaćanja ako je se kupuje negotovinski putem interneta, prenosi Hina.

Vozači koji nisu sami sebi putem interneta osigurali vinjetu mogu je, kao i do sada, kupiti na mjestima gdje su se kupovale vinjete u obliku naljepnica, s time da će im u ispunjavanju formulara pomoći prodavači. Kao i do sada, slovenska vinjeta može se kupiti i u Hrvatskoj, na mjestima na koji se to moglo i do sada.

Sustav funkcionira tako da registracijske brojeve vozila za koje je plaćena cestarina prate kamere koje su postavljene na mreži autocesta, na kontrolnim točkama.

Državna tvrtka za autoceste DARS zajamčila je da će se osobni podaci, nakon što se kontrolom potvrdi da je cestarina plaćena, odmah brisati iz sustava, što je u skladu s europskim normama o zaštiti osobnih podataka.

Vožnja bez važeće elektronske vinjete predstavlja prekršaj prema zakonu o cestarinama, za što je propisana globa u visini 300 eura, objavio je DARS.