Viši sud u Mariboru osudio je u petak osnivača i vođu tzv. "Štajerske straže" Andreja Šiška na 8 mjeseci zatvora zbog poticanja na nasilnu promjenu ustavnog poretka te mu ukinuo pritvor u kojemu se nalazio od rujna prošle godine, kad je uhićen nakon postrojavanja svoje paravojne postrojbe.

Državno tužiteljstvo i tužitelj Tilen Ivič, koji su za Šiška zahtijevali kaznu od 16 mjeseci zatvora, priopćili su da su presudom zadovoljni, dok je Šiškov braniteljski tim najavio žalbu.

Tužiteljstvo je u optužnici tvrdilo da je Šiško u više nastupa tvrdio da je Slovenija ugrožena, zbog čega treba poduzeti odlučne mjere posebno kad je riječ o migrantima i izbjeglicama, da je u jednom nastupu bivšeg premijera Miru Cerara zbog pristajanja na Marakešku deklaraciju nazvao veleizdajnikom i "ubojicom", te da se je sam na postroju štajerske straže proglasio njenim vrhovnim zapovjednikom.

Na uvjetnu kaznu zatvora od tri mjeseca, uz rok kušnje godinu dana, sutkinja Vanja Verdel Kokol osudila je i drugooptuženog Mateja Lesjaka. On je pomagao organizirati i snimao mimohod Šiškove paravojne postrojbe u jednoj šumi na sjeveroistoku Slovenije prošle jeseni te je snimke postavio na internet, nakon čega su reagirali policija i tužiteljstvo, a tijekom procesa branio se sa slobode.

Obojica su se tijekom suđenja branila negirajući navode optužnice da su na spomenutom okupljanju pozivali na nasilnu smjenu ustavnog poretka te usmeno prijetili članovima državnog vodstva.

Šiška i Lesjaka dočekalo je pred sudom nakon izricanja presude pedesetak njihovih pristaša, koji su kao i sami osuđenici tvrdili kako se radi o političkom procesu, ponovnom uvođenju verbalnog delikta i prijetnji slobodi izgovorene riječi.

Šiškovi odvjetnici su tijekom suđenja tvrdili da je on mimohodom svojih pristaša samo želio privući medijsku pažnju budući da djeluje i kao političar pa je lani sa svojom strankom Ujedinjena Slovenija sudjelovao na lokalnim izborima, a pretprošle godine osobno i na izborima za predsjednika države, odnosno da se radilo o "medijskoj i političkoj provokaciji", a nikako ugrožavanju demokratskog poretka ili prijetnji državi, prenosi Hina.