Slovenija će idućih tjedana postaviti nekoliko kilometara nove žičane ograde uz rijeku Kupu, na kritičnom dijelu granice prema Hrvatskoj gdje je zadnjih mjeseci uočen povećani dolazak ilegalnih migranata, objavila je u utorak slovenska televizijska postaja POP-TV.

Slovenija je od 2015. na granici s Hrvatskom postavila 176 kilometarra žičanih prepreka, od čega 20-tak kilometara na rijeci Kupi.

Ministarstvo unutarnjih poslova nedavno je najavilo "oštrije mjere" od jeseni, jer se broj ilegalnih migranata znatno povećao u odnosu na prošlu godinu, oko tisuću mjesečno.

Pala je odluka...Idućih tjedana uz Kupu u pokrajini Bela krajina na području sela Preloke i Učakovci postavit će se nove žičane prepreke, objavila je televizija u prilogu o ilegalnim migracijama.

Stanovnici tog područja koje se promovira kao zelena i sigurna destinacija, poznata po kampovima, ugostiteljstvu i dobrim vinima, skeptični su.

"Uz Kupu je već postavljeno 20-tak kilometara ograde, ali oni koji se čvrsto odlučuju za ilegalni ulazak svejedno mogu ući na dijelovima gdje žice nema, ali i ući preko ili ispod žice koja nagrđuje krajolik", rekao je jedan sugovornik.

Vlada je potvrdila da će "idućih tjedana" doći do postavljanja nove žice i obnove stare panelne ograde, ali u ministarstvu unutarnjih poslova odbijaju reći kad će se i gdje to točno dogoditi, prenosi televizija i dodaje da se radi o signalu da Slovenija neće dopuštati ilegalne migracije u Schengenski prostor, prenosi Hina.

Odlazeća vlada Mire Cerara je krajem 2015. počela postavljati prepreke zbog zaustavljanja velikog migrantskog vala u Europu. Od Mađarske, koja je također postavila prepreke na granici, tada je kupila 120 kilometara bodljikave žice.