Slovenija je nakon ponovnog uvođenja kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom od subote onemogućila ulazak u Sloveniju za 20 osoba, rekli su u nedjelju ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar i glavni ravnatelj policije Senad Jušić prilikom posjeta graničnom prijelazu Obrežje. Poklukar očekuje da će se nadzor morati produžiti.

On je rekao da policija na granici provodi selektivnu kontrolu, "ali njihov rad je učinkovit". Dodao je da su otkrili krijumčara na graničnom prijelazu na području Policijske uprave Novo mesto. Ljudi koji žive s obje strane granice ne osjećaju veće posljedice kontrole, dodao je. Ministar je nagovijestio da će se mjera, koja je uvedena u subotu na deset dana, morati produljiti zbog terorističkih prijetnji.

"Sukob na Bliskom istoku je nepredvidiv, ne znamo kako će se razvijati. I zbog toga smo još oprezniji. Vjerujem da su te mjere ispravne, a prije svega proporcionalne", istaknuo je. U narednim danima očekuje intenzivnu međunarodnu suradnju na tom polju.

"Smanjio se broj ilegalnih prelazaka granice"

Početkom studenoga odlazi u Trst, gdje će se sastati s talijanskim i hrvatskim kolegama, a također početkom studenoga primit će ministra sigurnosti BiH s kojim će razgovarati o mogućnostima misije Europske granične i obalne straže (Frontex) u BiH. "To su aktivnosti koje provodimo kako za sigurnost Slovenije, tako i za sigurnost zemalja Zapadnog Balkana i naravno EU", istaknuo je Poklukar.

On je rekao da se prema zadnjim podacima smanjio broj ilegalnih prelazaka granice, što je rezultat dobrog rada i suradnje slovenske i hrvatske policije, kao i prelaska u jesen i zimu, kad se trend uobičajeno smiruje.

Prema njegovim riječima, ilegalnih prelazaka ima na svim granicama i ako se više kontroliraju granični prijelazi, bit će više prelazaka na zelenoj granici "jer krijumčari uvijek pronađu put". "Policija će tu biti još aktivnija, naravno u suradnji s drugim policijama”, najavio je.

Zabranili ulazak državljanima trećih zemalja

Jušić je pojasnio da je glavni fokus slovenske policije na granici s Hrvatskom i Mađarskom prevencija terorizma, ekstremizma i prekograničnog kriminala, uz osiguravanje protočnosti prometa i olakšavanje života ljudima u pograničnom području.

Kako je naveo, od subote je slovenska policija zabranila ulazak u Sloveniju za 20 osoba. “Riječ je o državljanima trećih zemalja koji nisu ispunili uvjete”, dodao je.

Ustvrdio je da se novom mjerom nisu smanjile aktivnosti policije na zelenoj granici, kao ni aktivnosti mješovitih slovensko-hrvatskih patrola na vanjskim granicama šengenskog prostora koje bdiju nad organiziranim kriminalnim skupinama ili krijumčarima.

Slovenija je u subotu uvela nadzor granice s Hrvatskom i Mađarskom zbog povećanih terorističkih rizika, koji će trajati do 30. listopada, nakon čega ga vlada može produžiti. Iz istog razloga Italija je u subotu uvela kontrolu na granici sa Slovenijom i Austrijom.