Slovenski ministar obrane Matej Tonin izjavio je u srijedu, nakon razgovora sa svojim britanskim kolegom Benom Wallaceom u Ljubljani, da Slovenija neće slati oružje u Ukrajinu, no da ostaje kredibilna članica NATO saveza.

Tonin je nakon razgovora koji su bili posvećeni stanju u Ukrajini kazao da ni ne želi da na istoku Europe dođe do rata, ali da je Rusiji potrebno poslati jasnu poruku.

U Ukrajini je svakako bolji i lošiji mir od dobrog rata, kazao je Tonin, dodavši da njegova zemlja “za sada” ne razmišlja o slanju oružja u Ukrajinu, kako su to učinile neke druge članice NATO saveza, i to zbog “ograničenih mogućnosti” prihvata oružja i opreme koju Ukrajina dobiva od drugih zemalja.

“Čini mi se da je ključno da Putinu u okviru savezništva u NATO savezu pošaljemo jasnu i nedvosmislenu poruku da je cijena rata naprosto previsoka”, kazao je Tonin u izjavi nakon susreta s britanskim ministrom.

Moguće agresivno ponašanje Rusije značilo bi još više vojnika iz NATO saveza na granicama Rusije, kazao je slovenski ministar, ocijenivši da bi takvo ponašanje za Rusiju bilo kontraproduktivno.

Slovenija trenutno ima svoje vojnike u NATO-ovoj misiji u Latviji te će se u lipnju istom kontingentu pridružiti i vojnici iz Sjeverne Makedonije.

Takvo je djelovanje, po riječima slovenskog ministra obrane, najbolji odgovor NATO saveza u politici odvraćanja Rusije od mogućeg napada na Ukrajinu.