Buduća ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon rekla je kako se zalaže za što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen, ali je to uvjetovala provođenjem arbitražne odluke o granici.

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman kaže da ulazak Hrvatske u Schengen nema veze s arbitražnim postupkom, prenosi Večernji list.

Nova slovenska Vlada počet će svoj mandat već 3. lipnja, samo četrdesetak dana od parlamentarnih izbora na kojima su birači dali povjerenje budućem premijeru Robertu Golobu i njegovom Pokretu sloboda.

Čelnici tri stranke koje će činiti buduću vladajuću koaliciju, Pokreta sloboda, Socijalnih demokrata i Ljevice, uskladili su programski dio koalicijskog ugovora i dogovorili raspodjelu ministarskih mandata.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preuzima čelnica Socijalnih demokrata Tanja Fajon, koja će biti i jedna od potpredsjednika nove vlade, prenosi Večernji list.

Fajon je, nakon postizanja koalicijskog dogovora, rekla da Schengen treba što prije obnoviti i postaviti jasna i transparentna pravila po kojima se ulazi u šengenski prostor.

Navela je kako se zauzima za što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen i da u ova pravila ulazi i provođenje arbitražne odluke kojom je određena granica između Hrvatske i Slovenije.

Hrvatska je nakon jednoglasnom odlukom Sabora istupila iz arbitraže jer su je, kako je navedeno, kompromitirali slovenski arbitar i agent, koji su nedopuštenim sredstvima utjecali na arbitražu.

Ljubljana je, s druge strane, ustrajavala na arbitražnom postupku, koji je usprkos skandalu nastavljen do konačne odluke, koju Hrvatska ne priznaje.

Sve slovenske vlade prije vlade Janeza Janše normalizaciju odnosa Zagreba i Ljubljane uvjetovale su hrvatskim priznanjem i porovođenjem arbitražne odluke, što je za sve vlade u Zagrebu bilo neprihvatljivo.

Budući slovenski premijer izjavio je nedavno da arbitraža ostaje "sidro u politici Slovenije prema Hrvatskoj", što bi moglo dovesti do novih napetosti u odnosima Zagreba i Ljubljane, piše Večernji list.