Banjalučanin Nino Katić prije oko deset mjeseci povrijedio je kičmu tijekom radnog vremena u 'Centrumu' u Banja Luci, a ovih je dana, dok je još na bolovanju, poštom obaviješten da je ostao bez posla.

Katić je 11. veljače ove godine pao s merdevina koje su iznenada pukle, a sve su snimile nadzorne kamere u ovom objektu, piše Mondo.

Sporni snimak je objavljen na stranici ‘Crna lista poslodavaca RS‘ na kojoj oštećeni radnici širom bh. entiteta upozoravaju na loše ili nezakonite postupke različitih firmi i poslodavaca.

Katić je za Mondo ispričao da je prošle godine počeo raditi u spomenutoj firmi, prvo kroz probni rad, a potom je zaključivao ugovore na određeno vrijeme. Istaknuo je i kako su njemu i drugim radnim kolegama, merdevine jedno od osnovnih sredstava za rad, ali da su se nalazile u prilično lošem i dotrajalom stanju.
 


''Opasno''

Na to je, kako tvrdi, upozorio i nadređene, ali, nije bilo adekvatne reakcije, pa je sam na njima markerom ispisao ''opasno''.

''S tim natpisom su stajale mjesecima, ali smo ih nastavili koristiti jer nam trebaju svakih 15 minuta. Kobnog 11. veljače ove godine su samo pukle ispod mene, pao sam i slomio kičmu'', ispričao je Katić.

Kazao je da je imao operaciju kičme, ugrađena mu je šipka kroz pet pršljenova, a jedno vrijeme je bio vezan za krevet. Kasnije se oslanjao na štake, dok je sada na pola liječenja i šipka mu još nije izvađena.

''Najveći problem u svemu je što sam ja slomio kičmu na radnom mjestu, i od veljače do rujna mi se bolovanje vodilo kao povreda na radu, da bi potom ljekarska komisija u rubriku gdje stoji ‘povreda na radu’ upisala ‘ne’. To je urađeno nakon otvaranja novog bolovanja kod moje porodične doktorice, iako ja posjedujem kompletnu medicinsku dokumentaciju, otpusno pismo iz bolnice, prethodne izvještaje komisije o trajanju privremene nesposobnosti za rad, nalaz iz Službe hitne pomoći… Nakon svega uslijedio je novi šok kada sam prije nekoliko dana poštom dobio prekid ugovora o radu od poslodavca kod kojeg sam povredu i zadobio'', istaknuo je Katić.

Podvukao je da je u dokumentu koji je dobio poštom, između ostalog, stajalo: ''Po sili zakona više ne produžavamo ugovor''.

U ''Centrumu'' u Banjaluci za Mondo su potvrdili da su upoznati sa ovim slučajem, te podvlače da Katić nije dobio otkaz.

Nije dobio otkaz, nije mu produžen ugovor

''Kolega nije dobio otkaz nego mu jednostavno nije produžen ugovor koji je bio zaključen na određeno vrijeme. Unazad dva mjeseca je dostavljao doznaku ‘povreda van rada’ kako stoji u rješenju ljekarske komisije. Dakle, običnu doznaku. S obzirom na to da je nama u ovom periodu smanjen obim posla, mi više nismo u mogućnosti da produžavamo ugovor.

Dakle, od veljače do rujna je dostavljao doznaku o povredi na radu i sve je uredno isplaćivano. Za listopad i studeni je dostavljao doznaku za obično bolovanje i iz tog razloga ugovor nije produžavan. Zimski je period i mi nismo u mogućnosti da zadržimo radnika, a ugovor je bio na određeno'', objasnili su za Mondo u pravnoj službi poduzeća “Centrum” Banjaluka.

Dražan Pejaković, administrator stranice “Crna lista poslodavaca RS” gdje je objavljen navedeni video-snimak, i osnivač udruženja “Radnički pokret”, najavio je pravnu borbu.

“Poslodavac je tužen zbog povrede na radu, a biće angažiran i advokat zbog nezakonitog otkaza”, istaknuo je Pejaković.