Trio azijskih zemalja za svoje stanovnike je osigurao najveću slobodu putovanja od bilo koje druge zemlje, prema novom tromjesečnom izvještaju koje je objavila londonska istraživačka kompanija za globalno državljanstvo i prebivalište Henley & Partners.

Građani Japana uživaju pristup bez viza ili uz vizu na zahtjev u rekordne 193 destinacije širom svijeta, odmah ispred Singapura i Južne Koreje čiji građani mogu slobodno posjetiti 192 zemlje u svijetu, prenosi N1.

Sloboda putovanja

Sada kada se Azija i Pacifik otvaraju nakon Covida, veća je vjerojatnost da će njeni građani ponovno koristiti tu slobodu putovanja.

Globalna putovanja vratila su se na razinu od oko 75 posto prije pandemije, prema najnovijem izdanju Henley Passport Indexa, koje se temelji na podacima Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA).

Ispod prve tri azijske zemlje nalazi se mnoštvo europskih zemalja uključujući Njemačku i Španjolsku, koje su izjednačene sa 190 “slobodnih” destinacija, a slijede ih Finska, Italija i Luksemburg sa 189.

Na listi se dalje nalaze Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska koje su izjednačene na petom mjestu, dok su Francuska, Irska, Portugal i Ujedinjeno Kraljevstvo na 6. mjestu.

Novi Zeland i Sjedinjene Države pojavljuju se na broju 7, uz Belgiju, Norvešku, Švicarsku i Češku.

Državljani Afganistana opet su na dnu indeksa i mogu pristupiti samo 27 zemalja bez prethodnog traženja vize.

Kako su rangirane zemlje regije?

U izvještaju koji se odnosi na 2023. godinu, Bosna i Hercegovina nalazi se na 49. mjestu sa 118 destinacija na koje njezini stanovnici mogu putovati bez viza. Bolje od BiH su rangirane Srbija na 38. mjestu sa 136 destinacija, Sjeverna Makedonija na mjestu 44 i 125 destinacija, Crna Gora jedno mjesto niže i 124 destinacija, dok je Hrvatska najbolje pozicionirana na 18. mjestu i 174 bezviznih destinacija.

Najlošije pozicionirano je Kosovo na 101. mjestu i s tek 41 destinacijom na koju korisnici kosovske putovnice mogu putovati bez vize. Nositelji albanske putovnice mogu slobodno putovati na 115 destinacija, a Albanija se prema Henley Passport Indexu nalazi na 51. mjestu.