Do prije nekoliko godina Janusz Góraj iz grada Gorzow Wielkopolski bio je potpuno slijep na lijevo oko, a desnim okom je mogao samo da vidi svjetlo i sjenke.

On je bez vida ostao prije više od 20 godina, kao nuspojava brojnih alergija, a doktori su mu rekli da će do kraja života biti u potpunom mraku, prenose Nezavisne novine.

Ipak, jednog dana tijekom 2018. godine dogodilo se čudo. Januz je prelazio ulicu na pješačkom prelazu, kada je na njega naišao automobil velikom brzinom, koji ga je pokosio s prelaza. Zbog siline udarca Janusz je udario glavom od asfalt, usljed čega je istog trenutka izgubio svijest. Uslijed ovog udarca ozlijedio je i kuk, zbog čega je morao hitno na operaciju. Ipak, ono što nije znao je da je ova nesreća za njega bila blagoslov.
 

Janusz je proveo nekoliko tjedana u bolnici, gdje se oporavljao od operacije kuka, i jednog dana kada se probudio šokirao se jer je bio u mogućnosti da vidi mnogo više od sjenki i svjetlosti. Počeo je da viđa stvari mnogo jasnije nego prije nesreće, a ovaj čudni fenomen nisu uspjeli da objasne ni njegovi doktori.

"Njegov vid se poboljšao za svega dva tjedna. Mi zaista ne znamo šta je ovo prouzrokovalo. Možda je kombinacija lijekova koju je pio tijekom oporavka dovela do povratka vida", rekla je Agniska Visnevska, glasnogovornica bolnice u kojoj se liječio Janusz.

Nezavisne novine prenose kako je ovaj bizarni slučaj prijavljen 2018. godine, međutim u žižu javnosti je dospio tek proteklih nekoliko tjedana. Do današnjeg dana nitko ne zna šta se točno dogodilo i šta je uzrok povratka vida kod Janusza.

Doktori tvrde da ovaj slučaj nema veze s automobilskom nesrećom, već je uzrok kombinacija većeg broja ljekova i drugih medikamenata.

Janusz je odbio da sudjeluje u medicinskim istraživanjima koja bi pomogla doktorima da shvate uzrok zbog kojeg je vratio vid, a kako mediji u Poljskoj izvještavaju, u potpunosti se vratio normalnom životu, a dobio je i posao čuvara u istoj bolnici u kojoj je i ležao.