Ministri vanjskih poslova Turske i Njemačke sastaju se u subotu u njemačkom gradu Goslaru što je kao i posjet turskog predsjednika Parizu dan ranije dio ofenzive Ankare da poboljša narušene odnose s europskim partnerima.

Njemački šef diplomacije Sigmar Gabriel prima u subotu turskoga kolegu Mevluta Cavusoglua u svojoj izbornoj jedinici Goslaru, nekih 250 kilometara zapadno od Berlina.

Taj je posjet dio napora Ankare da izađe iz izolacije u koju se dovela pošto je represijom odgovorila na pokušaj puča u ljeto 2016., te da obnovi narušeni dijalog s Europskom unijom.

U petak je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom pri čemu nije mogao izbjeći pitanja ljudskih prava i neizvjesnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Kriza Ankare i Europe u 2017. napose se zaoštrila posljednjih mjeseci u odnosima s Berlinom koji je oštro kritizirao uhićenje nekoliko svojih državljana, većinom građana turskog podrijetla.

Službeni Berlin ljetos je savjetovao Nijemcima da ne putuju u Tursku, a tvrtkama da ondje ne ulažu. Njemačka je zamrznula izvoz oružja prema Turskoj unatoč tomu što je Turska članica NATO-a.

Prije odlaska u Njemačku, Cavusoglu je ocijenio da su Ankara i Berlin strateški partneri zbog velike turske dijaspore, tri milijuna ljudi, i zato im je važno "da ostvare novi početak u bilateralnim odnosima", poručio je.

I Berlin i Ankara slali su proteklih dana pozitivne signale. Turske vlasti pustile su na uvjetnu slobodu nekoliko osoba koje imaju i njemačku putovnicu, ali je sedmero njemačkih državljana još u pritvoru. Glavni prijepor je sudbina njemačkog novinara turskog podrijetla Deniza Jucela, koji je gotovo godinu dana u pritvoru, a protiv njega još nije podignuta optužnica.

Ankara redovito optužuje Berlin za nepopustljivost prema kurdskim separatistima i navodnim pučistima koji su sudjelovali u organizaciji neuspjela državnog udara.

U jeku najvećih napetosti predsjednik Erdogan je čak njemačku kancelarku Angelu Merkel optužio za "nacističke metode", pošto je zabranila turskim ministrima da na tlu Njemačke vode kampanju za referendum kojim su u konačnici pojačane ovlasti šefa države.

Kancelarka je zadnjih mjeseci zagovarala prekid pristupnih pregovora Turske s EU-om i smanjenje financijske pomoći toj zemlji. O zamrlu europskom putu Turske bilo je riječi i na sastanku u petak između Erdogana i Macrona koji predlaže da EU s Turskom sklopi drukčiji oblik suradnje umjesto punopravnog članstva.

I Njemačka i njezini europski susjedi oklijevaju prekinuti mostove s Turskom koja im je ključni saveznik za zadržavanje migranata na putu u Europu i za borbu protiv terorizma.