Dok smo imali prijenose sjednica Općinskog vijeća, javnost je imala prigodu upoznati jedno novo ime na ramskoj političkoj sceni. Svojim žustrim raspravama i prijedlozima znao je uznemiriti duhove u vladajućoj koaliciji, a očito je njegovu srčanost i energičnost prepoznao i OO HDZ BiH koji ga je predložio na listu HDZ BiH i stranaka HNS-a za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije.

Navedeno je bilo razlog da smo za naš portal razgovarali s vijećnikom OO HDZ BiH Rama u Općinskom vijeću Prozor Rama i ravnateljem OŠ Marka Marulića u Prozoru Slavkom Bilićem.

Gospodine Biliću, budući da ste vi u politiku ušli preko rada u Općinskom vijeću, naš bismo razgovor započeli upravo vezano za rad navedenoga zakonodavnoga tijela.  Javnost zbog prekida prijenosa nema uvida u rad Općinskog vijeća, vaš komentar na tu činjenicu, te kakva je trenutna  sitacija u njemu, odnosno jeste li zadovoljni svojim radom u Općinskom Vijeću i općenito  stanjem u našoj općini?

Nažalost, naša je općinska vlast, očito u želji da sve dobronamjerne prijedloge skloni podalje od očiju javnosti, uvela medijsku blokadu u radu toga općinskog zakonodavnog tijela. Vrlo često su to sjednice na kojima nitko od vladajućih ne diskutira po bilo kojem pitanju, ali slijedom političke poslušnosti izglasuju ono što su naumili. Vrlo često ne dobivamo odgovor na naše upite, naši se prijedlozi ignoriraju i omalovažavaju.

Ponekad mi se čini da je naše Općinsko vijeća postalo poligon za ispunjavnje Dželilovićevih želja, kojega načelnik ne smije odbiti po bilo kojem pitanju jer mu vlast ovisi od Dželilovićevih vijećnika.

Najzorniji pokazatelj takvih prilika je bio na protekloj sjednici kada vijećnici HDZ 1990 nisu smjeli u dnevni red uvrstiti odluku o proglašenju neradnim danom 14. rujna, dana pokolja na Uzdolu. Bez obzira na medijsku blokadu i očitu, vrlo često na hrvatsku štetu, spregu HDZ 1990-SDA,  istom žestinom, kao kada su sjednice prenošene, ukazujem na propuste aktualne vlasti, te sam se nastavio zalagati za stvaranje preduvijeta za gospodarski razvoj naše općine. Neprestano sam ukazivao općinskom načelniku da je potrebno osnivanje poduzetničkih zona, osnivanje turisičkog ureda, osiguravanje većih poticajnih mjere za ramske poduzetnike.

Međutim naša općinska uprava sve je promatrala uskostranački  i sve što je dolazilo od opozicije odbijeno je bez bilo kakve rasprave. Posebno me žalosti što načelnik u našim prijedlozima ne prepoznaje i našu želju da općini krene nabolje. Međutim, od njega samo uglavnom nailazili na arogantne napade, a nerijetko i vrijeđanja na osobnoj razini.

A što se tiče  stanja u našoj općini, ne znam tko može biti zadovoljan. Moglo bi se nabrajati čitav niz pokazatelja iz kojih je vidljivo da je naša općina u posljednjih desetak godina doživjela nezapamćen sunovrat. 

Navest ću samo primjer iz svoje dugogodišnje prakse kao prosvjetni djelatnik i proteklih nekoliko godina ravnatelj škole.

U posljednjih 12 godina broj djece u našim školama je gotovo prepolovljen. Mi smo s 1400 spali na 780 djece u našim školama. Postavlja se pitanje u što je posljednjih 10 godina potrošeno 140 milijuna maraka? Jesmo li ulagali u budućnost i opstanak mladih ili smo asfaltiranjem i betoniranjem prilaza štalama, kupovali glasove?

Nisam ja protiv asfaltiranja i uređenja infrastrukture jer je i ona bitna u kontesktu stvaranja pozitivne klime i ozračja za invsticije i ulaganja. Međutim, na planu gospodarskog oporavaka, općinska je vlast debelo zakazala, te i narod u Rami već sada postavlja pitanje što će nama asfalt kada nema tko po njemu hodati. Nažalost, ogromna su sredstva potrošena, a ne nazire se kraj završetku nekoliko jako bitnih projekata.

Spomenimo samo gradsku tržnicu, sortirnicu otpada, saniranje deponije na Duškoj kosi. Neki su projekti loše zamišljeni bez dobre pripreme i jasne vizije završetka. Već godinama se ulaže u nogometni stadion, i radovima nikada kraja, završetak mrtvačnice također je na čekanju, a u projekt izgradnje starčkog doma se krenulo bez jasne upravljačke i vlasničke strukture. Da se razumijeno, Rami je potreban jedan takav objekt i OO HDZ BiH Rama nije nikada bio protiv njega. Međutim, naša je obveza ukazivati na čitav niz propusta koji su se dogodili. Na kraju krajeva, tko još gradi svoju kuću na tuđoj zemlji. Nitko, a naša općinska vlast je upravo to uradila gradeći starčki dom na tuđoj, bez unaprijed riješenih imovinskih pitanja.

Višegodišnji ste općinski vijećnik  i iskustvo vam u skupštinskim nastupima ne nedostaje. Međutim, županijska skupština je ipak nešto drugo. Sučeljavaju se argumenti i prohtjevi više sudionika, pa i unutar istih stranačkih klubova. Izvjesno je da će HDZ BiH biti dio vladajuće većine, kako planirate djelovati ako budete izabrani u Skupšinu HNŽ-a i zašto ćete se u najvećoj mjeri zalagati?

Svi pokazatelji s terena upućuju na još jednu uvjerljivu pobjedu HDZ-a BiH na ovim općim izborima. Naravno, i ako budem dio skupštinske većine, tamo neću sjediti prekriženih ruku i služiti samo za podizanje ruke, kako to u našem Općinskom vjeću radi većina vladajućih vijećnika. Svoj angažamn u županijskoj skupštini vidim kako poveznicu između naše lokalne zajednice i županijskog središta.

Čitav niz segmnata života našega običnog građanina, u nadležnosti je županije. Spomenimo dobar dio prometnica, školstvo, policija, zdravstvo, zavodi za mirovonsko i zdravstveno osiguranje, zavod za zapošljavnje, socijalni rad, pitanje branitelja, razvoj turizma itd. Iako sam zadovoljan dosadašnjom suradnjom OO HDZ Rama i Vlade HNŽ-a, smatram da ima još prostora za produbljivanjem te suradnje.

Stoga svoj angažman ne vidim samo u kontekstu zasjedanja županijske skupštine, nago kao čitav niz predaktivnosti unutar vladajućeg kluba, ali i lobiranja kod županijskih ministara, za još bolji tretman naše općine u HNŽ-u. Kad kažem još bolji, tu prvenstveno mislim na poboljšanje usluga gore navedenih ustanova i zavoda, ali i konkretnim infrastrukturnim projektima, te  poticajima za naše gospodarstvenike i poljoprivrednike.

Veći dio predizborne kampanje je iza nas, te se već pojavljuju i prve kalkulacije razultata izbora. Možemo li čuti vaša predviđanja rezultata izbora?

Posebno proteklu godinu dana svi oni koji prate politička zbivanja, imali su prigodu vidjeti s kakvim se izazovima nosila naša stranka vezano za izmjene izbornog zakona.

Vjerujem da je svakom iole politički osvještenom Hrvatu jasno da je jedini istinski borac za jednakopravnost Hrvata u BiH HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora. Naša politička platforma je na tom planu vrlo jasna - prihvaćamo sve izmjene koje će garntirati da Hrvati biraju svoje političke predstavnike, a ne da nam ih biraju drugi. Nažalost, ne mogu ne izraziti svoje razočarenje postupkom i političkim sljepilom nekih hrvatskih stranaka, pa i stranke koja je na  vlasti u našoj općini već desetak godina.

Dok se mi borimo da sami sebi biramo predstavnike, navedena stranka na svoje liste postavlja osobe čija imena i prezimena, blago rečeno nisu hrvatska. Ne treba biti mudrac da bi se znalo koga će takvi zastupati. Mislim da je Hrvatima, bez obzira iz koje političke opcije dolazili, dosta Željka Komšića, i ovaj jedan nam je previše. Nažalost u HDZ 1990 toga nisu svjesni. Na kraju da odgovorim i na vaše pitanje. Predviđam uvjerljivu pobjedu HDZ BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora u Rami i u svim drugim većinski hrvatskim općinama. Posebno će ta pobjeda biti uvjerljiva za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Gospodine Biliću zahvaljujemo se na izdvojenom vremenu za ovaj razgovor.