Rad i aktivnosti naših zastupnika u Županijskoj skupštini HNŽ-a često je nepoznata široj javnosti. Bio je to razlog za razgovor s našim, nekad najaktivnijim članom Općinskog vijeća, a sada zastupnikom u Županijskoj skupštini, g. Slavkom Bilićem. Prilika je to bila i da saznamo kako se i koliko se može doprinijeti dobrobiti Rame svojom aktivnošću i angažmanom u Skupštini HNŽ-a.

Koji su trenutni problemi u našoj Rami, a za čije se rješenje zalažete Vi kao zastupnik?

Dok je čovjeka, bit će i problema-a jedan od njih je donošenje Zakona o šumama, a drugi problem, kod nas u Rami, trenutno je i problem lovišta. To pitanje sam službeno i postavio kao zastupnik te sam tražio da se u Skupštini po  hitnoj proceduri stavi Odluka o osnivanju lovišta. Još ih je mnogo, ali ova dva su mi trenutno trn u oku.

Možete li pojasniti o čemu se tu radi?

Naime, Odlukom osnivanja lovišta u HNŽ-u nanesena je povreda prava lokalne samouprave općini Prozor-Rama što je Ustavni sud Federacije BiH utvrdio svojom Presudom br.: U-5/14 od 17.9.2014.g. Temeljem te Presude izradilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju lovišta u HNŽ-u te je proslijedilo na Vladu HNŽ-a u daljnju proceduru radi provođenja Presude Ustavnog suda FBiH.

Nažalost, do danas se o toj Presudi nije raspravljalo u Skupštini HNŽ-a. Stoga sam službeno postavio pitanje lovišta, odnosno tražim i zalažem se za provedbu Odluke Ustavnog suda FBiH kako bi problem lovišta bio riješen.
 

Kako i koliko pomaže Županija našoj općini? Često nam se čini kao da su nam „daleko“, a možda nemamo ni dobre informacije. Koji su sve projekti koje je pomogla Vlada HNŽ-a?

Uvijek se može više i bolje. Moram reći da nije istina što lokalni mediji i neki pojedinci prenose, a to je da nemamo nikakve pomoći od Mostara. Navest ću neke projekte i njihove novčane iznose pa neka narod sam zaključi pomažu li ili nisu.



U rekonstrukciju Srednje škole Prozor uloženo je 234 000 KM. Ulaganja u OŠ Marka Marulića iznose oko 230 000 KM, i još oko 50 000 iz Fonda za zaštitu okoliša (u tijeku realizacija centralnog grijanja u područnoj školi na Lugu kao i postavljanje led rasvjete u osnovnoj školi na Gračacu). 

Rama-Prozor.Info • Prijava za upis prvašića u OŠ Marka Marulića Prozor

Konstantno se pomaže Domu zdravlja Rama. Samo zadnji mjesec je uplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 18 796, 19 KM, više nego općini Čitluk koja ima više registriranih osiguranika. Vlada je pomogla asfaltiranje puta iznad Sopota (prometnica Prozor –Mokronoge), a sudjelovala je i u izgradnji puta kroz Sopot.

Rama-Prozor.Info • Započelo asfaltiranje regionalne ceste iznad Sopota

Županija je uplatila i 160 000 KM za vodospremnik „Čukur“. Za namještaj i opremu za Sud u Prozoru izdvojeno je 116 000 KM, a Županija je spremna financirati i djelatnike Suda-samo je problem što Općina još nije osposobila prostor. Treba navesti da godišnje Županija  izdvoji više od 10 milijuna maraka za plaće prosvjetnim djelatnicima, policiji i drugim institucijama.

Jesu li navedeni projekati urađeni i u kojoj mjeri? Jeste li zadovoljni s izvedbom radova?

Žao mi je što se odavno priča o novoj policijskoj postaji, o sudu u Prozoru, rekonstrukcija puta Prozor-Mokronoge. Mnogi problemi i poteškoće se kriju iza. Za rekonstrukciju puta je prebačeno prošle godine na račun naše općine 700 000 KM. Natječaj je nezakonito proveden. Sve je stalo. Zanima me gdje je taj novac. To pitanje sam postavio ministru prometa i veza HNŽ koji je prebacio taj novac na račun naše općine. Ministar treba tražiti odgovornost našeg načelnika i vidjeti gdje je taj novac; zašto naša Općina nije izvršila planirane radove na prometnici R-418. Ako imam točne informacije, Općina je nezakonito provela natječaj i radovi nisu završeni do danas. Zašto??

Jeste li zadovoljni svojim radom kao zastupnik?

Kao zastupnik i netko tko je izabran od građana da obnaša javne funkcije dužan sam boriti se za interese istih, ukazati na određene probleme zajednice i istovremeno predlagati mjere i incijative koje bi pomogle društvenoj zajednici.

U protekle dvije godine otkad sam izabran za zastupnika Skupštine HNŽ-a, borim se i zastupam interese naše Rame, zajedno sa svojim Općinskim odborom i strankom. Nastojimo to povjerenje opravdati svojom aktivnošću i angažmanom na sjednicama kroz različite prijedloge i incijative.

Kao i svi u ovoj državi svjestan sam složene političke situacije u Bosni i Hercegovini koja je puna nepovjerenja. Svoj politički angažman i incijative usmjeravam na poboljšanje kvaliteta života za cjelokupnu društvenu zajednicu, smatrajući da je ključ u jačanju gospodarstva gdje ima mnogo prostora za napredak te privlačenje stranih investicija za jaču i bolju lokalnu zajednicu.

HERCEG, KRASIĆ I SOLDO U RADNOM POSJETU OPĆINI PROZOR-RAMA | Vlada HNZ-K

Kako biste ocijenili suradnju s kolegama u Skupštini HNŽ-a?

Dosadašnjom suradnjom s Vladom HNŽ-a, na čelu s predsjednikom g. Nevenkom Hercegom, mogu biti zadovoljan. Premijeru sam posebno zahvalan za njegovo razumijevanje i podršku ovom kraju.

S ministrima iz iste političke opcije zna doći i do razilaženja u stavovima ako se radi o dobrobiti Rame.

Imate li neku poruku našim građanima?

Poručio bih svim građanima da im stojim na raspolaganju. Želim zajedno s njima ukazati na neke probleme i tražiti njihovo rješenje, ukoliko rješenje ovisi od Županije.

Što bi Vas posebno učinilo zadovoljnima i sretnima u novoj godini?

Bio bih zadovoljan da u ovo predbožićno i blagdansko vrijeme naša općina bude mjesto sretnog življenja, a ne mržnje jednih prema drugima. Bio bih presretan da prestane iseljavanje i napuštanje ovog kraja. A evo budući da se nalazimo u predbožićnom vremenu, žiteljima naše općine, koji slave Božić, želim čestit Božić, a svima nama želim mirnu, sretnu, i blagoslovljenu 2022. godinu.

Zahvaljujemo na razgovoru i želimo Vam još puno uspješno realiziranih projekata u Rami.