Grupe za zaštitu riba tvrde da slatkovodnim vrstama prijeti istrebljenje.

Slatkovodnih riba je sve manje, a dosad je potvrđeno istrebljenje 80 vrsta slatkovodnih riba, čak 16 u proteklih godinu dana.

Milijuni ljudi se oslanjaju na slatkovodne ribe koje predstavljaju izvor hrane, kao i prihoda stečenog ribolovom i trgovinom ljubimcima. Međutim, broj slatkovodnih riba se drastično smanjio zbog zagađenja, neodrživog ribolova, izgradnje brana te isušivanja rijeka i močvara.

U izvještaju grupa za zaštitu riba se navodi da su populacije riba koje migriraju opale za tri četvrtine u proteklih 50 godina. U tom razdoblju populacije većih vrsta su opale za 94 posto.

Izvještaj pod nazivom "The World's Forgotten Fishes" je rezultat rada 16 grupa za zaštitu uključujući WWF, London Zoological Society, Global Wildlife Conservation i The Nature Conservancy.

U britanskim vodama je jesetra već nestala, losos nestaje, a europska jegulja je i dalje kritično ugrožena.

WWF navodi da je smanjenje broja riba rezultat lošeg stanja rijeka uslijed zagađenja, izgradnje brana i kanalizacije. Ova organizacija je pozvala vladu da uloži napore u poboljšanje stanja slatkih voda primjenom već postojećih zakona, da poveća mjere zaštite te da zagovara globalne ciljeve oporavka prirode. Iz WWF-a su rekli da je slatkovodno stanište jedno od najživljih na planeti, ali da je u katastrofalnom padu u cijelom svijetu.

The Nature Conservancy je priopćio da su slatkovodne ribe raznolika i unikatna grupa vrsta koje ne samo da su ključne za zdravo funkcioniranje rijeka, jezera i močvara, nego i za život milijuna ljudi, posebno siromašnih kojima služe kao izvor hrane i prihoda, prenosi Klix.