Zamjenik kineskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima Dai Bing u četvrtak je na Općoj skupštini te organizacije rekao da nakon godine dana rata u Ukrajini "brutalne činjenice daju dovoljno dokaza da slanje oružja neće donijeti mir".

"Dolijevanje ulja na vatru samo će pogoršati napetosti. Produžavanje i širenje sukoba samo će primorati obične ljude da plate još višu cijenu", rekao je.

 "Spremni smo nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju ukrajinske krize i donijeti mir što prije", rekao je.

Zapadne sile opskrbile su Ukrajinu milijardama dolara oružja otkako je Rusija izvršila invaziju. Sjedinjene Države i NATO optužili su Kinu da razmatra opskrbu Rusije oružjem i upozorili je da to ne čini.

Kina je odbacila optužbe rekavši da Sjedinjene Države nisu u poziciji postavljati takve zahtjeve Pekingu.

Dai je govorio u Ujedinjenim narodima dan nakon što je glavni kineski diplomat posjetio Moskvu i obećao dublje partnerstvo s Rusijom. Kina i Rusija najavile su partnerstvo "bez ograničenja" nedugo prije početka invazije.

Opća skupština UN-a kasnije u četvrtak glasat će o nacrtu rezolucije koja poziva na "sveobuhvatan, pravedan i trajan mir" i zahtijeva od Rusije da povuče svoje vojnike.

Od početka ruske invazije 24. veljače prošle godine ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta nagovijestio da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje.

"Nuklearno oružje ne smije se koristiti, ne može se voditi nuklearni rat ", rekao je Dai.

"Sve strane trebale bi se udružiti protiv uporabe ili prijetnje uporabom nuklearnog oružja, spriječiti širenje nuklearnog oružja i izbjeći nuklearnu krizu".