Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić zatražio je od predsjedavajućih Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH Edina Mušića i Lidije Bradare da za vikend zakažu sjednice ovih domova na kojima bi bio razmatran proračun FBiH za 2018. godinu i Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

"Ako ovi zakoni ne budu usvojeni do kraja godine, izravno se dovodi u pitanje financijska stabilnost FBiH, čime se ugrožavaju isplate i obveze koje smo obećali, prije svega borcima, umirovljenicima, osoba s invaliditetom, poljoprivrednicima, odnosno svim korisnicima Proračuna FBiH", naveo je Novalić.

Napomenuo je kako će, bez usvojenog proračuna za 2018. godinu, biti nemoguće realizirati Sporazum Vlade FBiH i predstavnika boračkih saveza, kao i druge isplate koje su planirane i obećane građanima, a koje su na višoj razini u odnosu na prvi kvartal 2017. godine, prenosi Srna.

"Poslovanje izvanproračunskih fondova bit će ugroženo zbog neusvajanja financijskih planova, a neusvajanje Zakona o MIO izravno dovodi u pitanje financijsku stabilnost Federalnog zavoda za MIO, što će za posljedicu imati neredovne isplate mirovina u FBiH", naveo je Novalić u pisanom zahtjevu.

Podsjetio je i da se sredstva od klirinškog duga od 107 milijuna KM, koja su planirana za izgradnju infrastrukturnih projekata neće moći investirati ako Parlament FBiH ne donese Program investiranja.

"Imajući u vidu sve ovo, te da je Vlada FBiH stvorila pretpostavke za donošenje ovih zakonskih rješenja, tražim da se hitno pokrenu procedure propisane poslovnicima o radu domova Parlamenta FBiH za hitno sazivanje izvanrednih sjednica oba doma Parlamenta FBiH", naveo je Novalić.