Oko 50.000 vojnika iz 31 zemlje sudjelovat će u NATO-voj vojnoj vježbi "Trident Juncture 2018" u Norveškoj od 25. listopada do 7. studenog, priopćile su Norveške oružane snage.

Svih 29 članica NATO-a i njegovih partnera Švedske i Finske, s oko 150 zrakoplova, 65 brodova i do 10.000 vozila sudjelovat će u vježbi, koja predstavlja najveće manevre alijanse od Hladnog rata.  

''Vježba će testireti kompletan vojni lanac - od obuke vojnika na taktičkoj razini do komande nad velikim snagama'', navode Norveške oružane snage na svojoj web stranici.

Kolektivna obrana postala ja sve značajnija odlika NATO-a zbog promjena u globalnoj sigurnosnoj situaciji od 2014., navodi norveška vojska, dodajuću da će vojna vježba pomoći "u osiguranju spremnosti i pripravnosti NATO snaga kako bi pokazale naše kolektivne kapacitete i snagu saveza".  

''NATO vježbe nisu usmjerene protiv bilo koje konkretne zemlje ili regije. Vježbe imaju za cilj osigurati da možemo djelovati zajednički u kriznim situacijama, bilo gdje kao saveznici'', navodi se u priopćenju.

Sjedinjene Države odlučile su poslati svoj nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Harry S. Truman kako bi se prudružio vježbi koja će biti održana u središnjoj i istočnoj Norveškoj, uključujući okolne regije Sjevernog Arktičkog i Baltičkog mora, zahvaćajući Island i zračni prostor Finske i Švedske, prenosi Xinhua.