Europski proizvođač automobila Škoda planira u Indiji proizvoditi novo sportsko vozilo srednje veličine u sklopu investicije od 1,2 milijarde dolara kojom njegov vlasnik Volkswagen nastoji oživjeti prodaju na tom velikom tržištu.

Prodaja Škodinih vozila u Indiji porasla je prošle godine 30 posto, najviše poduprta potražnjom za modelima Škoda Rapid i sportskim modelima. VW pak zaostaje za konkurencijom na tom tržištu, uključujući Ford i Toyotu, unatoč blagom rastu prodaje u prošloj fiskalnoj godini, piše Hina.

Nova Škodina vozila proizvedena u Indiji koristit će lokalnu verziju Volkswagenove platforme za vozila MQB A0, koja će biti usklađena sa strožim sigurnosnim i standardima emisije štetnih plinova, najavljenima za 2020. godinu.

Oko 90 posto svakog novog Škodinog vozila bit će proizvedeno na lokalnoj razini, naglasio je u razgovoru s novinarima izvršni direktor Škode Berenhard Maier, dodajući da će češki brend također istražiti mogućnost izvoza indijskih automobila.

Vlasnik Škode Volkswagen planira također proširiti pogon u Aurangabadu u zapadnoj Indiji i osnovati novi inženjerski centar kojim kako bi povećao udio u indijskom tržištu na pet posto do 2025. godine.

Širenje Škode vremenski se poklopilo s nastojanjima krovne tvrtke da decentralizira upravljanje ograncima u različitim dijelovima svijeta, prepuštajući ga pojedinim brendovima.

"Mislimo da bi se grupa VW mogla usredotočiti na tehnologiju i električne automobile i pokušati zadržati udio na razvijenim tržištima, dok bi Škoda mogla postati predvodnica u segmentu masovnih proizvoda na tržištima u nastajanju", nagađa Puneet Gupta, pomoćnik direktora za prognoze u autoindustriji u istraživačkoj kompaniji IHS Markit.

Iako su Škoda i indijski Tata Motors u kolovozu prošle godine odustali od planiranog partnerstva za razvoj automobila namijenjenih tržištima u nastajanju, Škoda je i dalje otvorena za suradnju, rekao je Maier. Trenutno Škoda ne pregovara s drugim kompanijama o povezivanju, dodao je.