Britanska zaštitarska tvrtka Ambrey izvijestila je danas da je trgovačkim brodovima koji prolaze Adenskim zaljevom i zapadnim Indijskim oceanom savjetovala da budu oprezni zbog povećane aktivnosti bespilotnih letjelica u regiji.

Ambrey je izvijestio kako su primili informacije koje pokazuju da je "izraelski vojni napad" izveden na Isfahan, Iran.

Cijene skočile čak do tri dolara po barelu

Ranije je agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) rekla da je vidjela slična izvješća, ali da nema naznaka da su komercijalna pomorska plovila namjeravana meta napada.

Cijene nafte skočile su čak do tri dolara po barelu kao reakcija na izvješća o napadu, što je izazvalo zabrinutost da bi opskrba naftom na Bliskom istoku mogla biti prekinuta. Sirova nafta tipa Brent izgubila je dio tih dobitaka, trgujući za 1,85% na 88,74 dolara nakon što je dosegla najvišu vrijednost od 90,75 dolara.

Izraelski napad

Izrael je napao Iran, rekla su tri izvora upoznata sa situacijom. Iranski državni mediji izvijestili su rano u petak da su njihove snage uništile bespilotne letjelice, nekoliko dana nakon što je Iran pokrenuo osvetnički napad dronovima na Izrael.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da su se čule tri eksplozije u blizini vojne baze u središnjem gradu Isfahanu. Iranski dužnosnik rekao je Reutersu da nije bilo raketnog napada i da su eksplozije bile rezultat aktiviranja iranskih protuzračnih obrambenih sustava.