SKB Mostar oglasila se priopćenjem za javnost u kojem kažu da su djelatnici Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku izloženi svakodnevnim neugodnostima.

Isto prenosimo u cijelosti:

“Žalosti nas činjenica što trebamo javnosti ukazati na, skoro pa svakodnevni, neki oblik neugodnosti kojima su izloženi naši djelatnici Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Jedan od takvih je pojava lažnih nalaza na COVID-19 te njihovo objavljivanje na društvenim mrežama čiji podaci ukazuju na, pojednostavljeno rečeno, loš proizvod „photoshop-a“. Na takvim nalazima utvrdili smo brojne lažirane podatke: 

-ime i prezime pacijenta ne postoji u našem bolničkom informatičkom sustavu kao i na platformi FBiH gdje su navedena imena svih  testiranih osoba; 

-laboratorijski  i registracijski brojevi koji se navode na nalazima također ne postoje u našem bolničkom informatičkom sustavu (BIS-u);
 
- na nalazu uvijek uz pečat liječnika stoji i potpis, što na spomenutim lažiranim nalazima nije slučaj;
 
- u navedenim podacima lažira se i datum izrade nalaza čime se sugerira da se istovremeno izdaju pozitivni i negativni nalazi. 

„Svaka minuta u radu testiranja na COVID-19 nam je više nego dragocjena te nas zaista žalosti činjenica što moramo trošiti vrijeme na analiziranje lažnih nalaza“, poručili su mikrobiolozi SKB Mostar.  

Pored navedenog, djelatnici Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku svakodnevno su izloženi usmenim vrijeđanjima čije riječi nije primjereno citirati, a bilo je čak i pokušaja fizičkog nasrtanja.  

Unatoč iznimnom razumijevanju za strah i brigu koje građani imaju vezano za zdravlje, kako osobno tako i svojih najbližih, oštro osuđujemo svaki vid omalovažavanja, vrijeđanja i  plasiranja lažnih informacija u javnost kojima se degradiraju pa i izlažu opasnosti naši djelatnici Mikrobiologije koji u ovoj pandemiji snose i izdržavaju najveći teret cjelokupnog zdravstvenog sustava, zaključuje se u priopćenju koje je poslala SKB Mostar.