Ćubela je rekao kako za sada HNŽ neće uvoditi objavu popisa onih koji trebaju biti u samoizolaciji. ''U SKB Mostar je za do sada 139 osoba testirano, od toga 17 pozitivnih.

Samo jučer je testirano deset njih i te rezultate očekujemo'', rečeno je na konferenciji za medije Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ održanoj danas u Mostaru.

Istaknuto je kako je u HNŽ dosad izdano 827 rješenja o samoizolaciji i 249 preko vikenda.''Dvije su osobe u SKB Mostar su u težem stanju. Jedan pacijent je teško obolio, a jedan srednje teško i oni su u izolacijskom bloku. Porodilja je boljeg stanja. Imaju određeni oblik bolesti sličnog sarsu'', rekao je dr. Jurica Arapović, infektolog – član Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ.

Rekao je kako je u SKB testirasno 139 bolesnika te da je pod sumnjom njih 19.

''Oboljeli su uglavnom osobe iznad 30 i iznad 50 godina, 65 posto muškog spola. Bolesnici u kućnoj izolaciji su lakše oboljeli. Neki su i asiptomatski. To su primarni kontakti od prvooboljelog'', rekao je dr. Arapović.

Respiratori

''Dobna raspodjela osoba je iznad 30 i 50 godina, 65 posto njih je muškog spola. Dva bolesnika su u bolnici, jedan teže i jedan srednje teško oboljeli, nalaze se u izolacijskom bloku. Jedna je bolesnica takošer tu, porodilja, u izolacijskom bloku i boljeg je stanja'', rekao je dr. Arapović. Istaknuo je kako su bolesnici u kućnoj izolaciji su uglavnom lakše oboljeli te da se radi o kontaktima od prvo oboljelog.

''SKB ima oko 40 respiratora te KB Safet Mujiić oko pet, šest s tim da se planira nabavka još 15 respiratora, te ćemo ako bude nužno ići u nabavku još njih'', rekao je dr. Arapović. Zaštitna oprema se troši i nedostaje je kontinuirano, trenutno je imamo, ali smo u korničnom nesostatku je nikad ne znamo kako ovo može eskalirati. Imamo obećanja o donacijama i to nam je najveći prioritet, zaštiti zdravstvene djelatnike.

Testove imamo trenutno i moramo ih trošiti u skladu s našim resursima, ne treba hrliti i testirati ne kritično. ''Imamo opreme, ali smo u kroničnom nedostatku jer nikad ne znate u kojem smjeru može eskalirati. Dobro se nosimo. Nabavljamo opremu. Nešto je na putu prema Mostaru i imamo obećanja za donacije. Testova imamo i moramo ih troširi u skladu s resursima. Ne treba hrliti i testirati nekritične. Vodeća smo županija po testiranju'', rekao je.

Rekao je kako je dnevna bolnica zamišljena je u sklopu covid-bolnice za zbrinjavanje suspektnih bolesnika kako ne bi ugrožavali centralni objekt SKB Mostar. Kad je riječ o suradnji s Konjicem, imamo 11 bolesnika s tog područja. ''Jedan od njih je kod nas sa težom upalom pluća bez zahtjeva za respiratorom. Bitno je naglasiti da sve teže oblike na podružčju žipanije i onih koje gravitiraju je neupitno da će se liječiti u covid-bolnici'', rekao je i potvrdio kako je Stožer HNŽ-a uputio zapovjed da se organizira u sustavu odjel u Konjicu.

Dezinformacija o karanteni

Eugen Ćubela, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ rekao je kako je dezinformacija to da bi se HNŽ mogla proglasiti karantenom i nije želio komentirati taj zahtjev Doma zdravlja Mostar.''Ovo je šesti dan od kada je u HNŽ proglašeno stanje nepogode'', rekao je Eugen Ćubela, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ. ''Dva klastera držimo koliko-toliko pod kontrolom. Uz pomoć Vlade HNŽ naš stožer donosi zapovjedi sukladno zapovjedima s više razine, ništa nije ishitreno, sve je dobro protumačeno i donešeno pred javnost'', rekao je Ćubela i dodao kako su sve svoje resurse stavili u pogon. U Operativnom centru HNŽ je 3200 poziva primljeno koji su se većinom iznosili na kršenje mjera samoizolacije, odnosno prijavljivanje istih. ''Ponašajmo se odgovorno i savjesno, ako želimo dobro svojoj djeci, svojim roditelji i sebi samima'', rekao je Ćubela.

Rekao je kako su općinski i gradski stožeri dužni opremiti povjerenike zaštite. ''Nabavka opreme je u tijeku. Donacije su tu, čekamo još par dana da možemo opremiti kompletno sve. Građani od ujutru (Utorak, op.a.) mogu očekivati dijeljenje maski. Imamo vatrogasce, medicinske djelatnike, one koji dolaze na radna mjesta, dosta njih se snašlo, no evo čekamo donacije i u narednih dana će sigurno oprema biti tu'', rekao je Ćubela. Ministarstvo unutarnjih poslova je od 16. ožujka zaprimilo 862 rješenja za samo izolacijom. ''MUP HNŽ je od početka krize od 16. ožujka zaprimilo 862 rješenja o izolaciji o trajanju od 14 dana koja su izdana od odgovornih tjela. Temeljem tih rješenja ukpno je obavljeno 2237 kontrola i pronađeno 75 prekršitelja. Uvođenjem policijskog sata nije bilo nikakvih problema i idemo dalje s rješavanjem svih policijskih naredbi'', rekao je Branko Drinovac, načelnik sektora uniformirane policije MUP-a HNŽ. Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a, dr. Jurica Arapović, infektolog – član Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ, Eugen Ćubela, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ i Branko Drinovac, načelnik sektora uniformirane policije MUP-a HNŽ obratili su se danas javnosti povodom situacije s koronavirusom u HNŽ-u.

Bljesak.info