Nedim Makarević, veleposlanik BiH u Pakistanu, suočava se sa sudskim procesima za prevaru i pronevjeru novca za izgradnju jednog školskog objekta u toj zemlji, kao i sa tužbama za prijetnje, ucjenu i nasilje.

Naime, prema dopisu odvjetnika Sijeda Mudasira Nazar Šaha, koji je u posjedu "Nezavisnih", od veleposlanika Makarevića traži se da ispoštuje ugovor koji je potpisao sa Nazar Šahom, a po kojem je, kako se tvrdi, Makarević trebalo da mu isplati polovinu troškova za izgradnju spomenute škole pod punim nazivom "Pak Bosnia International School".

"Moj klijent zahtijeva od Vas da mu isplatite troškove na koje ste se obvezali ili vratite garancijski ček u roku od sedam dana od prijema ovog pisma.

U suprotnom, pokrenut ćemo sudski proces protiv Vas, za koji ćete snositi punu materijalnu i sudsku odgovornost", navedeno je u pismu, a koje je proslijeđeno i Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Igoru Crnatku, ministru vanjskih poslova BiH, i Tajništvu Ministarstva vanjskih poslova Pakistana.

Kako je navedeno u pismu, Nazar Šah, koji vodi humanitarnu organizaciju koja se bavi obrazovanjem djece u Pakistanu, i Makarević bili su partneri u poslu izgradnje i opremanja škole, a troškove je, kako je navedeno, trebalo da snose po principu pola pola.

Zanimljiva su dva navoda iz pisma: Jedan navod je da je Makarević želio da ostane skriven partner, s obzirom na to da obavlja diplomatsku funkciju u Ministarstvu vanjskih poslova, a drugi je da su partneri sklopili ugovor po kojem će profit od rada škole dijeliti po principu polapola, iako je Makarević svoj dio novca za izgradnju objekta prikupljao u vidu humanitarne pomoći i donacija koristeći se titulom ambasadora naše zemlje, iz čega proističe i sumnja na zloupotrebu službenog položaja i ugrožavanje ugleda BiH.

Ceremonija dodjele humanitarne pomoći je, sudeći po pismu, i održana u hotelu "Serena Faisalabad", a Nazar Šahov advokat tvrdi da je uprava hotela novac uručila osobno Makareviću.

"Nakon što ste ga dobili, bili ste obvezni da mom klijentu isplatite polovinu novca od troškova izgradnje objekta, međutim Vi stalno nudite nove izgovore zašto to još niste uradili. Zbog Vašeg stava i Vašeg nepoštovanja ugovorenih obaveza, školska zgrada stoji prazna, a moj klijent trpi financijski gubitak", navedeno je u pismu.

Nakon što je, kako je navedeno, Nazar Šah kontaktirao Makarevića da mu vrati novac, došlo je do prijetnji nasiljem. "Počeli ste da upućujete prijetnje mom klijentu putem lokalne policije koristeći se Vašom diplomatskom pozicijom i involvirali ste i Hakima Kana, iz Sekretarijata Policijske stanice u Islamabadu za prijetnje, pritisak, ucjene i prisvajanje novca mog klijenta", navedeno je u pismu.

Iako smo jučer cijeli dan pokušavali stupiti u kontakt s veleposlanikom to nam nije pošlo za rukom, a dobili smo dopis na engleskom jeziku iz Veleposlanstva BiH u Islamabadu, u kojem ističu da im navodi iz našeg dopisa nisu poznati te nam preporučuju da se obratimo Ministarstvu vanjskih poslova Pakistana za dalje informacije.

Nebojša Regoje, ministar, savjetnik i načelnik Ureda za odnose s javnošću MIP-a BiH, kaže da ta institucija nije bila upoznata s aktivnostima veleposlanika Makarevića na izgradnji školskog centra u Pakistanu.

"Za izgradnju centra nisu korištena sredstva MIP BiH te nemamo informacije na koji način su prikupljana sredstava za njegovu izgradnju, a samim tim niti informacija o eventualnim pronevjerama. Za sada MIP BiH nije dobio nikakvu tjelesnu informaciju niti zahtjev za bilo kakvom provjerom od bilo koje zvanične institucije Pakistana. MIP BiH će izvršiti neophodne provjere aktivnosti Veleposlanstva BiH u Islamabadu te poduzeti zakonom propisane radnje ukoliko se ustanove bilo kakve nepravilnosti", naveo je Regoje. Inače, zanimljivo je da se u medijima u BiH proteklih mjeseci pojavljivala informacija o napretku izgradnje spomenute škole, a prije nekoliko dana objavljena je i vijest o njenom puštanju u rad, u kojoj je izjavu dao i sam Makarević. Međutim, prema neslužbenim informacijama, Makarević je već postojeći školski objekt preimenovao i predstavio kao školu čija je izgradnja obustavljena zbog spora sa Nazarom Šahom te da se radi o 56.000 dolara od ukupno prikupljenih 80.000.