Kako bi u skoroj budućnosti popravile kvalitetu sjevernokorejskog nogometa, vlasti u Pyongyangu otvorile su nogometu školu koju polazi 200 probranih dječaka i djevojčica od devet do 11 godina.

Školu je otvorio sjevernokorejski lider Kim Jong Un koji je veliki zaljubljenik u nogomet. Čelnici Sjevernokorejskog nogometnog saveza po cijeloj su zemlji održali posebne kampove kako bi odabrali 200 najboljih dječaka i djevojčica u nadi da se među njima možda nalazi novi Lionel Messi.

"Zašto ne ? Svi žele igrati kao Messi. Možda se među njima krije buduća zvijezda svjetskog nogometa," kazala je čelnica cijelog projekta Han Un Gyong.

Klinci će u školi osim nogometnih znanja, dobiti i formalno obrazovanje, a imat će prilike gledati brojne utakmice iz svih svjetskih liga.

"Messi je najpopularniji nogometaš u Sjevernoj Koreji. Klinci ga obožavaju. Nadam se kako će jednog dana posjetiti našu školu," dodala je Han Un-Gyong, članica Izvršnog odbora Azijske nogometne federacije.

"Prve rezultate ove škole očekujemo za pet godina," dodala je Han Un-Gyong.
 


Nogometna reprezentacija Sjeverne Koreje do sada je dva puta nastupila na svjetskim prvenstvima -1966. godine u Engleskoj, te prije četiri godine u Južnoj Africi. Daleko bolje rezultate postižu nogometašice koje su četiri puta nastupile na svjetskim prvenstvima, a 2007. stigle do četvrtfinala. Tri puta su bile prvakinje Azije. Na idućem SP-u u Kanadi 2015. godine neće nastupiti zbog suspenzije. Naime, FIFA je suspendirala žensku reprezentaciju nakon što je pet nogometašica bilo dopingirano na posljednjem svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.