Sjeverna Koreja je priopćila u utorak 7. ožujka da će nastaviti sa svojim nuklearnim programom dok i dalje traju velike vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje za koje kaže da su model "preventivnog nuklearnog napada" protiv Pyongyanga.

Južna Koreja i Sjedinjene Države, koje su predvodile osude sjevernokorejskih zadnjih nuklearnih pokusa na Konferenciji o razoružanju, priopćile su da je svrha vojnih vježba testirati obrambenu spremnost u slučaju moguće agresije Sjeverne Koreje. 

Sjevernokorejski diplomat Ju Yong Chui rekao je pred forumom Ujedinjenih naroda da su te godišnje vojne vježbe jedan od glavnih "uzroka eskalacije napetosti koja bi se mogla pretvoriti u stvarni rat".

"Sjeverna Koreja je čvrsta u svojoj odlučnosti da dalje osnaži svoje obrambene kapacitete nuklearnom silom... kako bi se okončala opasnost nuklearnog rata koji bi izazvao SAD", kazao je Ju.

Izaslanici iz više od 20 zemalja, uključujući glavnu sjevernokorejsku saveznicu Kinu, kao i Britaniju, Francusku, Rusiju i SAD, osudili su sjevernokorejsko pokusno ispaljivanje četiri balistička projektila u ponedjeljak.

Japanski veleposlanik Nobushige Takamizawa rekao je da je "u potpunosti neprihvatljivo" to što su projektili pali kod sjeverozapadne obale Japana. Oni su bili "izravna i ozbiljna prijetnja sigurnosti Japana i ozbiljna opasnost za zrakoplovstvo i plovidbu".

Američki veleposlanik za razoružanje Robert Wood osudio je te pokuse i nazvao je program za razvoj oružja Pyongyanga "jasnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti svih zemalja u toj regiji".

SAD je predan "obrani svojih saveznica" i vojne vježbe sa Seulom, koje se održavaju od srijede, "transparentne su i orijentirane na obranu", istaknuo je.

"Sjevernoj Koreji bi trebalo biti sasvim jasno da je izopćenica... da krši više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i da zemlje zastupljene u ovoj sobi neće samo promatrati sa strane i dopustiti Pyongyangu da krši međunarodno pravo", dodao je Wood.

Sjedinjene Države počele su raspoređivati prve elemente svog naprednog protubalističkog obrambenog sustava, poznatog kao THAAD, u Južnoj Koreji kao dio jačanja njezinih sposobnosti obrane protiv balističkih projektila Sjeverne Koreje, priopćilo je američko pacifičko zapovjedništvo.