Nakon uhićenja dva američka predavača na sveučilištu i objavljujući, kako su kazali, razrađen plan CIA-e da izvrši atentat nad Kim Jong Unom, dužnosnici Sjeverne Koreje tvrde da je njihova zemlja žrtva terorizma iza kojeg stoji SAD.

Ovi navodi dolaze u trenutku kada SAD razmatraju da li da stave Sjevernu Koreju na listu sponzora terorizma. Ali zaprepašćivanje zbog navodnih planova za ubojstvo Kim Jong Una prošlog mjeseca također je popraćeno i neuobičajeno velikim brojem prijetnji za odmazdu.

Državni mediji Sjeverne Koreje u nedjelju su priopćili da su vlasti prije dva dana "presrele" etničkog Korejanca sa državljanstvom SAD-a zbog nespecificiranih neprijateljskih akata protiv ove države.

Ova osoba je identificirana kao Kim Hak Song, uposlenik Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Pjongjangu.

Ovo uhićenje se dogodilo nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja priopćila da je uhitila predavača računovodstva sa istog sveučilišta, po imenu Kim Sang Dok, također američkog državljana, zbog "neprijateljskih akata čiji je cilj rušenje" ove zemlje.

Nejasno je imaju li ova dva uhićenjaikakve veze sa navodnom zavjerom, ali sa njima, broj uhapšenih američkih državljana u Sjevernoj Koreji je porastao na četiri, javlja AP.