Sjeverna Koreja je danas optužila SAD da je "sve uporniji u svom neprijateljstvu" prema Pjongjangu, usprkos potezima usmjerenim prema promicanju dijaloga između dviju zemalja.

Te su opaske izgovorene samo nekoliko dana nakon što su sjevernokorejski mediji pozdravili povijesni susret između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u demilitariziranoj zoni (DMZ), granici između dviju Koreja.

Sjevernokorejska misija u UN-u u svom priopćenju se poziva na pismo koje su SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka uputile svim misijama UN-a, pozivajući na repatrijaciju svih sjevernokorejskih radnika u inozemstvu jer tako nalažu sankcije UN-a protiv Pjongjanga.

"Smiješno je..."

Pismo jasno pokazuje, dodaje se u priopćenju, da je "Washington, dok govori o dijalogu između Demokratske Narodne Republike Koreje i SAD-a, u stvari sve više neprijateljski nastrojen prema DPRK".

"Smiješno je", nastavlja se u priopćenju, da SAD na sankcije protiv Sjeverne Koreje gleda kao na "lijek za sve probleme".

Američki predsjednik Trump u nedjelju je postao prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje kada je prilikom susreta u pograničnom selu Panmunjomu prekoračio crtu razdvajanja između dviju Koreja.

Američka politika i dalje zagovara sankcije, no Trump je u više navrata ponovio da mu se ne žuri pritiskati Sjevernu Koreju oko pitanja denuklearizacije, sve dok se ne vrše nuklearni pokusi i ne ispaljuju balistički projektili.