Na velikoj vojnoj paradi u glavnom gradu Sjeverne Koreje je, prema svemu sudeći prikazan i interkontinentalni balistička raketa(ICBM) enormnih dimenzija.

Vojna parada je održana povodom obilježavanja 75. godišnjice utemeljenja Radničke stranke u Sjevernoj Koreji, a kako analitičari tvrde ova nova interkontinentalna balistička raketa još nije viđena u javnosti.

Snimke s državne televizije Sjeverne Koreje prikazuju kako transportno vozilo s 22 kotača prevozi ogromni projektil, veći od ičega što je vojska Sjeverne Koreje do sada pokazala.

To je prvi put od 2018. godine da je Sjeverna Koreja pokazala interkontinentalnu balističku raketu na vojnoj paradi.
 


Južna Koreja je uoči parade najavila kako očekuje da bi Sjeverna Koreja baš na današnjoj paradi mogla prikazati novu interkontinentalnu balističku raketu ili nove balističke projektile lansirane s podmornica.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un održao je neuobičajeno obraćanje vojnicima zahvalivši se im na pomoći koju su pružili kako bi popravili štete koje su ljetos nanijele oluje, prema snimci emitiranoj na televiziji.

"Sjeverna Koreja je jedina zemlja suočena s dvije krize, zdravstvenom zbog koronavirusa te štetama izazvanima prirodnim katastrofama", kazao je.

Zahvalio je vojsci jer pomaže spriječiti epidemiju koronavirusa.

Izolirana komunistička Sjeverna Koreja provodi stroge mjere kako bi spriječila pandemiju koronavirusa te je od siječnja zatvorila svoje granice, piše Reuters.

Službeno nije potvrdila nijednu zarazu unutar zemlje, ali u taj podatak sumnjaju i južnokorejske i američke službe.

Kim je u govoru ponovio tu tvrdnju izrazivši zahvalnost što se nijedan stanovnik Sjeverne Koreje nije zarazio koronavirusom.

Naglasio je da se koronavirus ne bi mogao spriječiti bez socijalizma.

Godišnjica koja se uobičajeno slavi nizom koncerata i drugih svečanosti pomno se prati jer je to prilika da Kim uputi poruke namijenjene domaćoj i inozemnoj javnosti.

Zadnji put je Sjeverna Koreja prenosila vojnu paradu uživo na televiziji 2017., kada je pokazala brojne projektile ICBM u vrijeme visoke napetosti sa SAD-om.

Projektili ICBM bili su ponovo prikazani na paradi u veljači 2018., ali ni tada strani novinari nisu primili pozivnice. Ubrzo nakon toga Kim je imao susrete s međunarodnim vođama kao što je američki predsjednik Donald Trump te veliki projektili više nisu bili prikazivani javnosti.