Sjeverna Koreja oslobodila je ruski ribarski brod koji je zadržan nakon što je bio optužen za kršenje propisa o ulasku u zemlju, izvijestilo je rusko veleposlanstvo u Sjevernoj Koreji, u incidentu koji je potaknuo rusko upozorenje da će zamrznuti pregovore o suradnji u ribarstvu.

Sjeverna Koreja uhitila je 17. srpnja 15 ruskih i dva južnokorejska člana posade ribarskog broda zbog kršenja pravila o ulasku u zemlju, priopćilo je veleposlanstvo. Rusija je rekla da brod nije prekršio nijedan zakon.

Dvojica Južnokorejaca također su oslobođena, napisala je ambasada na Facebooku.

Južna Koreja bez komentara

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja, koje se bavi odnosima sa Sjevernom Korejom, nije imalo neposredan komentar.

Ruska novinska agencija RIA ranije je citirala rusku ribarsku agenciju Rosribolovstvo koja je priopćila da su podaci o prijevozu pokazali da je sjevernokorejska akcija bila nezakonita i da ribarski brod nije ušao u njezine vode.

Rusija ne bi vodila nikakve pregovore o ribolovnoj suradnji sa Sjevernom Korejom - koji pokrivaju ribolovne kvote za sjevernokorejske ribare na ruskom dalekom istoku - da se ovaj slučaj nije riješio na zadovoljavajući način, objavila je RIA pozivajući se na rusku ribarsku agenciju.