Sjeverna Koreja priopćila je da je japanski premijer Fumio Kishida predložio sastanak sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, dok je Sjeverna Koreja pozvala Japan da pokaže iskrenost prema poboljšanju bilateralnih veza i realizaciji prvog sastanka vođa njihovih zemalja u otprilike 20 godina.

Japanska vlada nije odmah odgovorila na sjevernokorejsku objavu. U izjavi koju su prenijeli državni mediji, Kimova sestra i viša dužnosnica Kim Yo-jong rekli su je da je Kishida koristio neodređeni kanal kako bi prenio svoj stav da se želi što prije osobno sastati s Kim Jong-unom, piše AP.

Kim Yo-jong kazala je da neće biti pomaka u odnosima Sjeverne Koreje i Japana sve dok Kishidina vlada pokreće pitanje japanskih državljana otetih u Sjevernu Koreju u prošlim desetljećima i protivi se onome što je opisala kao "korištenje suverenih prava" Sjevera, očito misleći na aktivnosti testiranja oružja Sjeverne Koreje.

"Sve dok je Japan neprijateljski raspoložen prema S. Koreji i krši naša suverena prava, smatrat ćemo ga neprijateljem"

"Ako Japan nastavi pokušavati ometati naše ostvarivanje naših suverenih prava i nastavi biti zaokupljen pitanjem otmica, koje se više nema što riješiti ili istražiti, tada će premijerova ponuda za razgovore neizbježno biti označena samo kao pokušaj poboljšanja njegove popularnosti", rekla je.

"Sve dok je Japan neprijateljski raspoložen prema Sjevernoj Koreji i krši naša suverena prava, smatrat ćemo ga neprijateljem koji je unutar naše mete, a ne prijateljem", rekao je Kim Yo-jong. "Premijer bi trebao znati da se neće moći susresti s vodstvom naše zemlje samo zato što to želi ili samo zato što je tako odlučan."

Sjeverna Koreja je navodno otvorena za poboljšanje odnosa s Japanom

U veljači je Kim Yo-jong objavila sličnu izjavu o bilateralnim vezama, rekavši da je Sjeverna Koreja otvorena za poboljšanje odnosa s Japanom i čak pozvala Kishidu u Pjongjang. No rekla je da će to biti moguće samo ako Tokio "odustane od svoje loše navike nerazumnog prozivanja Sjeverne Koreje zbog svog legitimnog prava na samoobranu i ne postavlja takav kamen spoticanja kao što je već riješeno pitanje otmica".

Kishida je ranije rekao kako vjeruje da je sastanak s Kim Jong-unom važan na razne načine, uključujući rješavanje problema otetih japanskih građana. Japanski mediji izvijestili su da je rekao da nije upoznat s objavom Sjeverne Koreje kada su ga o tome pitali u parlamentu u ponedjeljak.

Neki stručnjaci kažu da Sjeverna Koreja nastoji poboljšati veze s Japanom kao način da oslabi trilateralno sigurnosno partnerstvo Tokio-Seul-Washington, dok Kishida također želi bolje veze sa Sjevernom Korejom kako bi povećao svoju popularnost koja mu u Japanu opada.

Nikakvi diplomatski odnosi Japana i Sjeverne Koreje

SAD i Južna Koreja proširuju svoje vojne vježbe i trilateralne vježbe koje uključuju Japan kao odgovor na sjevernokorejska provokativna testiranja oružja od 2022. Sjevernokorejsko oružje testirano posljednjih godina uključivalo je rakete s nuklearnim oružjem dizajnirane za udar na ključne objekte u Japanu kao i one u Južnoj Koreji i kopnenom dijelu SAD-a.

Sjeverna Koreja i Japan nemaju diplomatske veze, a njihovi su odnosi zasjenjeni sjevernokorejskim nuklearnim programom, prošlom otmicom japanskih državljana od strane Sjevera i japanskom kolonizacijom Korejskog poluotoka 1910. - 1945.

Nakon godina poricanja, Sjeverna Koreja je na sastanku održanom 2002. između Kim Jong-ila, pokojnog oca Kim Jong-una, i tadašnjeg japanskog premijera Junichira Koizumija priznala da su njezini agenti oteli 13 Japanaca, uglavnom kako bi obučavali špijune japanskom jeziku i kulturi.

Petorici otetih dopušteno je da se te godine vrate u Japan, a rečeno je da su ostali umrli. Japan misli da su barem neki od njih možda još uvijek živi i vjeruje da su još stotine možda otete. Danas su sjevernokorejski državni mediji također izvijestili da je Kim Jong-un nadgledao tenkovsku vježbu i potaknuo svoje oklopne snage da pooštre ratne pripreme u svjetlu rastućih napetosti s Južnom Korejom.