Sjeverna Koreja objavila je fotografije za koje tvrdi da prikazuju male nuklearne bojeve glave te tvrdi da ih može montirati na projektile kratkog dometa. Ta država već dugo tvrdi da posjeduje taktičko nuklearno oružje kojim može gađati mete u Južnoj Koreji.

No, fotografije koje su danas objavljene u državnim medijima prvi put pružaju dokaze da bi te tvrdnje mogle biti istinite, navodi BBC. Doduše, nemoguće je utvrditi radi li se o stvarnim nuklearnim bojevim glavama ili manipulaciji. Sve dok Sjeverna Koreja ne testira jednu od njih, teško je biti 100% siguran.

Sve je više testiranja projektila

Pjongjang je, podsjetimo, u posljednja dva tjedna ispalio cijeli niz raketa za koje tvrdi da mogu nositi nuklearne bojeve glave. Sjevernokorejska vojska je simulirala nuklearnu zračnu eksploziju s dva taktička balistička projektila zemlja-zemlja tijekom jučerašnje vježbe gađanja, objavila je državna novinska agencija KCNA.

BBC navodi kako, s obzirom na broj testiranja, ovih dana postaje sve teže pratiti sjevernokorejsko ispaljivanje projektila. Pjongjang tvrdi kako se radi o reakciji na zajedničke vježbe američke i južnokorejske vojske.

U protekla dva tjedna Sjeverna Koreja je, među ostalim, lansirala i svoj najmoćniji interkontinentalni balistički projektil, za koji tvrdi da može dosegnuti kontinentalne Sjedinjene Države. Ispalili su i projektile s podmornice te iz podzemnog silosa. Vojska je simulirala i nuklearni udar na južnokorejski aerodrom.Hvale se nizom naprednog, sofisticiranog oružja

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un nedavno je ustvrdio da vojska posjeduje i podvodni dron koji može ispaljivati nuklearno oružje pod morskom površinom te izazvati "golemi radioaktivni tsunami" koji može uništiti neprijateljske brodove.

Povrh svega toga, Sjeverna Koreja je sad pokazala fotografije za koje tvrdi da su nuklearne bojeve glave. Zapadni i južnokorejski analitičari ističu kako je Pjongjang u relativno kratko vrijeme otkrio cijeli niz novog, sofisticiranog oružja koje može biti ispaljeno s mora i kopna te dosegnuti SAD, Južnu Koreju i Japan.

"Prije nismo znali da mogu ispaliti krstareće projektile iz podmornica ili podzemnih silosa. Njihova oružja postaje sve teže pratiti, ali i presresti", rekla je Ellen Kim iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Prvi put objavljeni potencijalni dokazi

Pitanje koje već dugo muči Zapad, Južnu Koreju i Japan je ima li Sjeverna Koreja nuklearne bojeve glave koje može postaviti na projektile koje testira. Većina projektila koje su nedavno pokazali može nositi tek vrlo male, lake bojeve glave. Dosad nismo vidjeli dokaz da je Pjongjang uspio razviti takve bojeve glave.

No, danas je Sjeverna Koreja objavila prvi dokaz da možda stvarno i jest uspjela u tome. Glavne državne novine objavile su fotografije za koje tvrde da prikazuju Kim Jong-una kako pregledava red uređaja za koje tvrdi da su male nuklearne bojeve glave.

BBC navodi kako je trenutak u kojem će Sjeverna Koreja moći masovno proizvoditi male nuklearne bojeve glave trenutak u kojem simulirane prijetnje postaju stvarne, odnosno trenutak u kojem će postati sposobna napasti Južnu Koreju i Japan nuklearnim oružjem.