U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je 28. redovita sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH. Također, današnjoj sjednici putem videolinka pridružilo se i Predsjedništvo HDZ-a RH s predsjednikom Vlade RH Plenkovićem. Fokus razgovora sa sestrinskom organizacijom odnosio se na aktualne političke okolnosti.

Pet točaka sa zajedničke sjednice Predsjedništava HDZ-a BiH i HDZ-a:

1. Podrška HDZ-a Republike Hrvatske politici koju provode HDZ BiH, HNS i Hrvatima u BiH oko svih aktivnosti oko reforme izbornog zakonodavstva koje će osigurati legitimno političko predstavljanje i jednakopravnost hrvatskog naroda definirano Sporazumom iz Mostara.

2. Podrška hrvatskim pravnim prijedlozima rješenja koji su u skladu s europskim vrijednostima, za što su dobili i pozitivna stajalista Venecijanske komisije.

3. Potpora političkoj koheziji svih stranaka HNS-a i zajedničkog djelovanja u budućnosti.

4. Podrška nastavku žurnih političkih razgovora koji se nastavljaju u četvrtak, 10. veljače.

5. HDZ RH i svi dužnosnici će nastaviti kontinuirano biti potpora za sve projekte Hrvata u BiH i integracijskim procesima BiH prema EU.

Na sjednici je napravljen presjek svih razgovora o reformi izbornog zakonodavstva zaključno s pregovorima u Neumu. Potpisani Sporazum iz Mostara kao temelj za konačni dogovor je odbijen u svakoj formi s bošnjačke strane, kao i bilo kakav model koji implementira sve odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Na press konferenciji predsjednik Čović je istaknuo kako formalno pravni uvjeti, slično kao nekad za Grad Mostar, ne postoje. Minimalne naznake za konačan dogovor postoje i bit će poznate nakon četvrtka kada je predviđen susret s predstavnicima bošnjačkih stranaka koje su sudjelovale na razgovorima u Neumu. "U četvrtak u 12 sati u Parlamentu BiH ćemo imati sastanak stranaka koje su sjedile i u Neumu. Učinit ćemo sve da napravimo iskorak. Ustavni sud BiH stavio je van snage odredbe Izbornog zakona koje jedino Parlamentarna skupština može definirati, slično kao što je bio primjer za Grad Mostar. Venecijanska komisija je u Neumu jasno potvrdila i pozitivno ocijenila naš prijedlog, uključujući i dvije izborne jedinice", jasno je istaknuo predsjednik Čović.

HDZ BiH