Robert Hrkać (27) iz Širokoga Brijega uskoro izdaje nogometnu enciklopediju pod nazivom “555 najvećih nogometnih utakmica 21. stoljeća”.

Na ovom zanimljivom projektu radi više od godinu dana, a u knjizi će se nalaziti najveće utakmice odigrane u razdoblju od 1. siječnja 2000. do početka pandemije koronavirusa.

Predgovore za knjigu su napisali Anton Samovojska i Boris Latinović, autor knjige Mundijal kroz istoriju, a pogovori su djela profesora Ive Čolaka, Bernarda Jurišića i Lea Milera.

Kako bi malo više saznali o Robertu i ovom projektu, zanimalo nas je kako je sve počelo.

U eri prije interneta, ako ste htjeli memorirati neke informacije, bili ste osuđeni na zapisivanje. U mom slučaju, prvo natjecanje koje sam počeo kvalitetno pratiti bilo je EURO 2000 u Belgiji i Nizozemskoj. Kako sam tada počeo pisati rezultate reprezentativnih natjecanja, to se razgranalo u klupski nogomet, domaći, Lige petice i što sve ne, rekao je Robert Hrkać na početku razgovora za portal Jabuka.tv.

Ni sam nije mogao ni sanjati ovakvo postignuće.

Projekt “555 najvećih nogometnih utakmica 21. stoljeća” je samo kulminacija dugogodišnjeg praćenja nogometne faktografije i igranja nogometnih kvizova. Međutim, nisam ni sanjao da ću se u 2020. baciti u posao pisanja nogometne enciklopedije, priča nam Hrkać.

U posljednjih 20-ak godina, Robert gotovo nijedno veliko natjecanje nije propustio ili makar slabije pratio, osim jednoga…

Budući da sam veliki fan turnirskih natjecanja, što klupskih, što reprezentativnih, veoma mi se rijetko dogodi da propustim utakmice iz tih natjecanja. Možda malo žalim za Copa Americom 2019., koju sam smanjeno pratio zbog noćnih termina.

Za kraj, obratio se javnosti i potencijalnim sponzorima.

Ovim putem pozivam sve sponzore, da se uključe u ovaj projekt, jer ovakvo štivo, bar po mom dubokom istraživanju, nije nikada napisano, čak ni na svjetskom tržištu. Prije samog izlaska knjige, dobio sam podršku mnogih regionalnih sportskih novinara, koji su prepoznali vrijednost i unikatnost ovog djela.

Dobiti predgovor od gospodina Samovojske, ispunjene je dječačkog sna, jer kada novinarski bard poput ‘Vojske’ pokaže zeleno svjetlo za ovakav projekt, nema se što dodati, zaključio je nogometni fanatik Robert Hrkać u razgovoru za portal Jabuka.tv.