U poslovnom ambijentu hotela Park u Širokom Brijegu u četvrtak navečer održana je Osnivačka skupština Udruge poslodavaca Široki Brijeg.

Na osnivačkoj skupštini Udruge poslodavaca Široki Brijeg održana je u četvrtak u hotelu Park u Širokom Brijegu za predsjednika jednoglasnom odlukom izabran je Miljenko Crnjac, vlasnik širokobriješke tvrtke MCI, prenosi Jabuka tv.

Udruzi poslodavaca Širokoga Brijega pristupila su 43 člana, od kojih je 15 izabrano u Upravni odbor Udruge koji upravlja radom same Udruge, a kako je naglasio Mikulić Odbor čine različite tvrtke i djelatnosti, što je upravo i cilj – okupiti male obrtnike i velike kompanije.

Radi se o sljedećim tvrtkama:

Kvesić&Martinović

Emerus

Mepas

Dual-Mont

Agencija Kamir

Europapier – Hercegtisak

TT Kabeli

Miškićbus

Lukas TP Nakić

MCI

Media Centar

Ataco

Feal

Bernina

Natura Pharm

Miro Martinović predsjednik Udruge

Na čelo Udruge postavljen je odvjetnik Miro Martinović iz tvrtke Kvesić&Martinović, dok je kao zamjenik predsjednika izabran Eugen Šušak, direktor u TT Kabeli Široki Brijeg.

kao glavni fokus Udruge naglašeno je da će to biti povratak radne snage iz inozemstva, posebno iz Njemačke

''Široki Brijeg trenutno prema statističkim pokazateljima ima 9.000 radnih mjesta. Također, na području Grada trenutno djeluje otprilike 1.000 pravnih subjekata koji ostvaruju prihod od 2,5 milijarde KM, što čini gotovo 50% prihoda svih kompanija koje imaju sjedište u Županiji Zapadnohercegovačkoj'', istaknuo je novoizabrani predsjednik u svom govoru te nastavio:

''Široki Brijeg se nalazi uvjerljivo na prvom mjestu kada je u pitanju kriterij vanjske trgovine, dakle uvoza i izvoza prema broju stanovnika. Iz svega toga možemo zaključiti da je jedna ovakva Udruga potrebna kako bi sinergijom i zajedničkim radom pridonijeli ostvarivanju ciljeva koje smo samim Statutom utvrdili''.

Martinović je kazao kako će jedan od prioriteta Udruge biti rješavanje nedostatka radne snage u Gradu Širokom Brijega.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović koji je zajedno s direktorom Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mariom Nenadićem čestitao poslodavcima Širokoga Brijega na udruživanju izrazivši nadu da će se isto dogoditi u ostalim gradovima Federacije kako bi svi zajedno mogli razmjenjivati informacije.

''Sve počinje od pojedinca, ali sve opstaje na sistemu. Ovo je jedan dobar sistemski rad, treba se udruživati i pronalaziti zajedničke ciljeve, stvarati ambijent da se gospodarstvo i ekonomija razvijaju u što boljem svjetlu'', ustvrdio je Smailbegović koji je zatim kazao kako su pokazatelji i rezultati gospodarstva Širokoga Brijega sjajni.

Nenadić  je naveo kako svaki razgovor i rad na pitanjima od interesa za poslovno okruženje mora rezultirati određenim napretkom te da je između ostaloga nužna potreba unaprjeđenja položaja domaće radne snage, što bi dovelo do opstanka i ostanka naših ljudi u našim kompanijama i zemlji.

''Veoma smo sretni, zadovoljni i zahvalni gospodarstvenicima u Širokom Brijegu što su se organizirali i na općinskoj i gradskoj razini. Mi zaista vjerujemo u odličnu suradnju i skore vidljive rezultate, rekao je Nenadić koji je zatim naglasio kako su neki od ključnih fokusa i prioriteta federalnog Udruženja fiskalna i parafiskalna reforma, liberalizacija tržišta rada, kao i izmjene čitavog seta zakona'', kazao je Nenadić.

Poticaj za Grude i Ljubuški

Predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović čestitao je širokobriješkim gospodarstvenicima na osnivanju Udruge kazavši kako će ovo biti poticaj da se osnuju Udruženja i u Grudama i Ljubuškom, a zatim i na razini županije kako bi zajednički radili na ostvarivanju ciljeva Vlade, poslodavaca i sindikata.

''Nadam se i formiranju Gospodarsko-socijalnog vijeća na razini županije gdje bi mogli razgovarati o svim problemima koje bi mi kao partneri možemo riješiti. Što se tiče samog Udruženja, vidio sam sve značajne firme iz našeg grada, a ovim putem potičem i ostale da se učlane, jer samo zajednički možemo ostvariti ciljeve, izjavio je Čović za Jabuka.tv.

Kazao je kako je osnivanje Udruge velik korak prema rješavanju izazova s kojima se susreću poslodavci, a jedan od njih su upravo veliki nameti na plaće koji su u Federaciji BiH veći i od onih u Hrvatskoj.

''Proživjeli tranziciju socijalističkog-komunističkog uređenja u kapitalizam i većina nas prisutnih smo krenuli 90-ih godina u privatnom sektoru i normalno je da smo morali puno raditi i susretati se sa mnogim izazovima. Nismo imali vremena organizirati se, a isto tako se dogodilo i s politikom. Ta dva dijela moraju usko surađivati, dogovarati se, jedni drugima pomagati da bi društvo napredovalo. Našim firmama, zaposlenicima, građanima Širokoga Brijega ovo puno znači'', kazao je predsjednik Osnivačke skupštine i vlasnik tvrtke MCI Miljenko Crnjac.

Kao i premijer Vlade ŽZH naglasio je važnost suradnje i osnivanja Gospodarsko-socijalnog vijeća Županije Zapadnohercegovačke.

''Moramo napraviti ozračje da život u Širokom Brijegu bude dostojan čovjeka, da naši djelatnici budu zadovoljni, te da naše kompanije napreduju'', zaključio je Crnjac.

Gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević kazao je kako je gospodarstvo temelj svakog društva, pa tako i Širokoga Brijega.

''Čuli ste brojke koje govore o razvijenosti gospodarstva Širokoga Brijega na što sam jako sam ponosan. Zadaća i odgovornost je nas iz politike na balansiranju i odnosima svih segmenata života. To treba uvijek podizati na višu razinu. Mislim da su današnji standardi života uistinu se podigli. Treba biti osjetljiv na nejednakost'', poručio je Kraljević za Jabuka.tv dodavši kako smatra da će upravo ova novoosnovana Udruga raditi na tome izjednačavanju tih nejednakosti.

Osnivanjem Udruge poslodavaca Širokoga Brijega postavljen je temelj za kontinuirani napor u stvaranju i očuvanju povoljnog poslovnog okruženja, što će pridonijeti razvoju lokalne ekonomije i prosperitetu zajednice.