Sirijske demokratske snage koje imaju potporu SAD-a približavaju se posljednjem uporištu Islamske države u blizini iračke granice, gdje očekuju "odlučujuću bitku", objavio je glasnogovornik te skupine.

Osvajanjem Baghouza, sirijskog sela na istoku zemlje na obali rijeke Eufrat, završio bi se četverogodišnji međunarodni napor prema slamanju džihadista.

IS je međutim i dalje aktivna prijetnja, koja koristi gerilsku taktiku te i dalje kontrolira pustu zemlju na zapadnu Sirije.

Smanjivanje teritorija

Na tisuće boraca, pristaša i civila pobjeglo je u tu malenu skupinu zaselaka u regiji Deir al-Zor, a kako se teritorij Islamske države smanjivao proteklih nekoliko tjedana, počeli su napuštati regiju, odgodivši tako posljednji napad na islamiste.

Sirijske demokratske snage (SDF), nakon što su evakuirani preostali civili, u petak navečer su ponovno napale Baghouz i sukob s islamistima trajao je gotovo 18 sati.

"Naši vojnici napreduju sporo kako bi izbjegli probleme s minskim poljima. Na tisuće mina postavljeno je uz ceste u tom dijelu regije", rekao je SDF-ov glasnogovornik Marvan Kamislo.

"Očekujemo odlučujuću bitku", rekao je za Reuters, s brda iznad Baghouza.

Ostatak džihadista većinom su strani borci koji koriste tunele kako bi se sakrili te započeli iznenadne napade protiv boraca SDF-a, dodao je Kamislo.

Zapovjednik SDF-a u četvrtak je rekao kako će njegove snage proglasiti pobjedu u tjedan dana.