Čelnik moćne kurdske milicije u Siriji reagirao je u utorak na prijetnje Turske da će uskoro napasti njezine snage na sjeveru te ratom zahvaćene zemlje, najavivši da će "očistiti to područje od turskog jarma".
 
Nekoliko sati ranije, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je početak operacije na sirijske gradove koje kontroliraju kurdske Jedinice za narodnu zaštitu (YPG) koje Ankara smatra "terorističkima".
 
"Naše snage oslobodit će zonu od Erdoganova jarma"
 
YPG, važan saveznik Sjedinjenih Država u borbi s džihadistima, zauzeo je važna gradska središta u nekim područjima na sjeveru Sirije, kao što su Minbedž i Afrin.
 
U razgovoru koji je u utorak objavila prokurdska novinska agencija ANF, vođa YPG-a Sipan Hemo izjavio je da su njegove snage "spremne" braniti svoje gradove od turske navale.
 
"Naše snage bit će kadre osloboditi zonu od Erdoganova jarma, kao što su kadre očistiti ga od DAEŠ-a", rekao je koristeći se arapskom kraticom za džihadističku skupinu Islamsku državu (ISIS).

Ankara optužuje YPG da je ogranak Kurdistanske radničke stranke
 
YPG je uz pomoć međunarodne koalicije koju predvodi Washington uspio potisnuti ISIS s velikog područja na sjeveru i na istoku Sirije i ondje je uspostavio "federaciju" koja je zapravo autonomno područje.
 
Ankara, koja se boji da bi se YPG mogao trajno učvrstiti pred turskim vratima, odmah se usprotivila toj odluci.
 
Ona optužuje tu organizaciju da je ogranak Kurdistanske radničke stranke (PKK) koja od 1984. vodi pobunu u Turskoj.
 
"Spriječit ćemo Erdoganove gnjusne planove"
 
Erdogan je u utorak najavio da će se obračunati s "terorističkim gnijezdima" na područjima na sjeveru Sirije koja kontroliraju kurdske skupine. Turski predsjednik upozorio je da je operacija u Afrinu moguća "sutra, prekosutra ili veoma skoro".
 
"Spriječit ćemo Erdoganove gnjusne planove i pretvoriti ih u velike pobjede naroda na ovom području, Kurda, Sirijaca i Turaka", rekao je Hemo.