Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i raseljenih osoba i izbjeglica Šemsudin Dedić i Edin Ramić borave danas u  Livnu gdje su posjetili mljekare "Puđa" i "Orman".

Cilj današnje posjete Livnu izaslanstva Federalne vlade je podrška gospodarstvenicima tog kraja.

''Kada je u pitanju poljoprivreda, mljekarstvo je sigurno grana koja je u Federaciji najrazvijenija i upravo zato, s pravom, dobiva najveću podršku države'', kazao je premijer Novalić nakon obilaska mljekara.

Istaknuo je da ova izdvajanja još nisu na zadovoljavajućem nivou, no izrazio je nadu da će u sljedećem proračunu biti prilike da za poljoprivrednike bude izdvojeno više novca.

''Javnost je svjesna da je ovaj resor na početku mandata ove Vlade bio opterećen ozbiljnim dugovima koje smo tek u prošloj proračunskoj godini uspjeli sanirati u potpunosti. Iz perspektive mljekarstva mislim da je posebno bitno da povećamo kapitalna ulaganja i osiguramo povoljne kredite da moderniziramo preradu'', naveo je premijer.

Podcrtao je da se mljekarima treba pomoći da se što bolje pozicioniraju na stranim tržištima brendiranjem proizvoda, jer BiH ima kvalitetne sireve i druge tradicionalne mliječne proizvode kojima može parirati i regionalnim i europskim proizvodima.

Mljekare "Puđa" i "Orman", naveo je, svijetli su primjeri toga.

Ministar Dedić je rekao da je Livanjska županija treći u Federaciji po izdvajanjima za poljoprivredu, a da su  mliječni proizvodi iz te županije prepoznati u čitavoj Bosni i Hercegovini, a i šire.

''O kvalitetu našeg mlijeka svjedoči nedavna odluka Europske komisije kojom je BiH stavljena na listu A i B zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Do sada je bio moguć samo izvoz proizvoda od termički obrađenog mlijeka, a od sada će se moći izvoziti i drugi proizvodi od mlijeka kao i sirovo mlijeko'', podsjetio je ministar.

To smatra velikim uspjehom proizvođača, ali i Federacije, jer je među 11 mljekara kojima je odobren izvoz devet sa područja FBiH.

''Među njima nalazi se i mljekara 'Puđa'. Kao što je napomenuo premijer, naše mljekarstvo zaslužuje veću podršku države s obzirom na to da se radi o uspješnoj grani poljoprivrede od koje u BiH živi više tisuća obitelji'', naveo je Dedić.

Podsjetio je da mljekara "Puđa" ima oko 140 kooperanata, dok "Orman" ima 20-ak.

''Mislim da je u kontekstu izdvajanja za mljekarstvo bitno napomenuti da ne smijemo pomoć poljoprivrednicima svesti samo na poticaje, već moramo raditi na jačanju razvojne komponente i pronaći više sredstava za kapitalne investicije i modernizaciju gospodarstva'', poručio je Dedić.

Ministar Ramić je kazao da je područje Livna, gdje je bilo 30 posto izbjeglih, pozitivan primjer povratka.

Pohvalio je volju stanovništva za samozapošljavanje kroz poljoprivredu i stočarstvo.

''Ministarstvo će uvijek biti uz one koji se bave održivim povratkom i pomagati ih'',  istaknuo je Ramić.